Hlavní obsah

Zavlečeme si ze Zanzibaru agresivní virus?

Právo, Bohuslav Borovička, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zveřejněná podezření, přičemž jedno z nich se už potvrdilo, na přenesení jihoafrické mutace koronaviru do České republiky turisty ze Zanzibaru vyvolávají obavy z podobného vývoje, jako tomu bylo loni při návratech lyžařů z Itálie.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na jednom z tržišť ve Stone Townu na Zanzibaru

Článek

Mutace se totiž šíří až o polovinu agresivněji než původní jarní, a odborníci z JAR dokonce zpochybňují účinnost některých vakcín. Bezpečně ji prý nezastaví ani protilátky po prodělaném onemocnění covid-19.

Navzdory tomu létají čeští turisté na tento tanzanský ostrov při východním pobřeží Afriky ve velkém dál. Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer potvrzují, že o pobyt na Zanzibaru je v ČR velký zájem.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

„Cestovky sem hrnou jedno letadlo za druhým. Češi létají z Prahy. Já sám mám hned několik známých, kteří se sem v následujících týdnech chystají,“ vylíčil Právu muž, který tam tráví dovolenou. Přitom na ostrově život běží, jako by covid nebyl. „Žádné roušky, žádné rozestupy,“ popsal situaci připomínající hromadné promořování.

Vláda cesty zakázala

Vláda na cestování do Zanzibaru, ale také například do Brazílie, zareagovala. Ministerstvo zdravotnictví českým občanům od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Svazijsko, Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

V ČR je potvrzena jihoafrická mutace

Domácí

Mluvčí resortu Barbora Peterová ještě během středy, kdy opatření nebylo přijato, tvrdila, že nelze nikomu zakázat vycestovat. „Nemůžeme zakázat někomu vycestovat, hranice zavřené nejsou a státy mají nastavené podmínky při návratu,“ tvrdila Právu Peterová. „Cestovní kanceláře pod nás opravdu nespadají, tuhle zemi neřídí jenom ministerstvo zdravotnictví,“ dodala.

Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví jednu nákazu jihoafrickou mutací potvrdilo. „Mohu potvrdit, že sekvenací byla skutečně takzvaná jihoafrická mutace u jednoho vzorku potvrzena,“ uvedla Peterová.

Je to protiústavní?

Vláda loni koncem března krizovým opatřením uzavřela hranice a až na několik výjimek zakázala cestovat. Za dva měsíce pak sice Ústavní soud odmítl stížnosti na opatření vlády včetně zákazu cestování přes hranice, důvody však byly procesní.

Zákaz vycestování nemá oporu v zákoně, upozorňuje ústavní právník

Domácí

Soud upozornil, že opatření lze zavést jen ve vztahu k území ČR, a nelze tudíž zakázat vycestování. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský později prohlásil, že takový krok je „absolutně protiústavní“.

Tanzanie se Zanzibarem patří podle cestovatelského semaforu mezi nejrizikovější tmavě červené země. Při cestách je proto nutný PCR test před návratem a pak i po příjezdu do Česka, a to nejdříve pět dní po návratu. Do té doby musí být člověk v izolaci a pak deset dní nosit respirátor.

Do Polska bez karantény jen naočkovaní nebo s negativním testem

Evropa

Exim Tours má podle svého mluvčího Petra Kostky s dovolenými na Zanzibaru zkušenosti i z minulosti a nesetkala se s žádnými problémy. „Překvapilo nás, že se začalo mluvit o Zanzibaru jako o možném zdroji nové nákazy,“ dodal.

Povinná pětidenní karanténa

Zákazníci Exim Tours podle Kostky procházejí testem na koronavirus před odletem z Prahy a znovu při odletu ze Zanzibaru. Po příletu do ČR jdou všichni do povinné pětidenní karantény a poté jsou testováni znovu. Na Zanzibar žádné přímé chartery ani pravidelné linky nelétají, samostatně cestovat lze pouze s přestupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám