Hlavní obsah

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, pro, bož

Obchody by mohly mít otevřeno opět i v neděli a změnit by se mohlo i nařízení, podle něhož musí být počet zákazníků omezen tak, aby na jednoho člověka připadalo 15 metrů čtverečních. Tyto i další návrhy změn hodlá v pátek na jednání vlády předložit ministr Karel Havlíček (za ANO), který šéfuje resortům průmyslu a dopravy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Pokud by situace měla směřovat k tomu, že by se měly vytvářet fronty, kdyby byla neúnosná, tak v pátek kabinetu navrhnu dva lidi na 15 metrů čtverečních,“ sdělil Právu Havlíček. Také vládě navrhne zrušení zákazu prodeje v neděli.

Omezení počtu zákazníků podle velikosti prodejní plochy začalo platit ve středu. Vláda pravidla zpřísnila i přes celkové zlepšování epidemiologické situace v ČR a varování obchodníků, že s tím budou problémy.

Někde opatření způsobilo fronty či zdržení a zaznamenány byly i případy, kdy se matky s kočárky měly problém dostat do obchodu, neboť nebyly s to mít vedle kočárku i nákupní vozík - právě počtem vozíků a košíků některé řetězce regulovaly množství zákazníků.

I tento problém by chtěl Havlíček v pátek na vládě řešit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v České televizi řekl, že s rozšířením počtu nakupujících na plochu nesouhlasí. Pravidlo o omezení lidí na prodejní plochu mělo podle něj být přijato už v září. Zmírnění ve čtvrtém a pátém stupni nečeká. Pravidlo omezení na plochu ovšem podle PES platí i u nižších stupňů.

Problém s tím, že některé obchody odmítají pouštět zákazníky bez vozíku, například matky s kočátky, se ale podle něj bude muset řešit.

Bez vozíku do prodejny nelez. Ochranka nechtěla pustit do prodejny matku s kočárkem

Ekonomika

Uzavření obchodů v neděli a limitace počtu zákazníků se nezamlouvá obchodníkům.

„Pokud by vláda chtěla tento limit kompenzovat, musela by především otevřít v neděli. Největší koncentrace lidí je právě v sobotu a v pondělí kvůli zavřené neděli, to by část problémů vyřešilo,” míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Současně by chtěl Havlíček jednat i o tom, aby měly obchody delší otevírací dobu. Vláda v pátek projedná přechod z aktuálního pátého stupně systému PES, jímž se řídí přijímání a uvolňování opatření, na čtvrtý, a to od pondělka. To by mimo jiné znamenalo, že se zákaz vycházení posune z deváté hodiny večer na jedenáctou.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

„Myslím, že by otevření obchodů do této doby stálo za to,“ poznamenal Havlíček. Stejně dlouho by měly mít možnost prodávat jídla ve výdejních okénkách i restaurace.

„Neměli bychom dělat opatření, která jednu skupinu zvýhodňují, takže pokud bude shoda na tom, že obchody budou moci být otevřeny delší dobu, pak i výdejní okénka by měla mít možnost mít otevřeno stejně,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám