Hlavní obsah

Zakoupené vstupenky poslanci zmrazili na dva roky. Pořadatelé nemusí vracet peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé zrušených kulturních akcí budou moci odložit vrácení uhrazeného vstupného až do podzimu 2022. Ve středu odpoledne o tom zrychleně rozhodla Sněmovna. Lidé podle normy budou moci i nadále požádat organizátory o poukaz. Ten budou moci využít na náhradní, případně odloženou akci namísto vrácení peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Vládní předloha mění zákon schválený už na jaře. Jeho smyslem je zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu a zabránit krachům pořadatelů.

Na odklad vrácení platby za vstupné bude podle úprav výboru platit takzvaná ochranná doba až do konce října 2022. Zákon se bude po účinnosti novely vztahovat na kulturní akce, které se měly konat do konce září příštího roku.

O poukaz místo vrácení vstupného budou moci zákazníci požádat organizátory do konce příštího roku. Voucher dostanou nejméně v hodnotě uhrazeného vstupného. V ochranné době budou muset pořadatelé nabídnout náhradní nebo odloženou kulturní akci ve stejné nebo vyšší hodnotě. Pořadatelé budou muset předplatitele vstupného o jejich právech informovat.

Sněmovna schválila paušální daň pro živnostníky

Domácí

Ochranná doba podle předlohy skončí, pokud pořadatel nevydá zákazníkovi poukaz do jednoho měsíce od jeho žádosti nebo mu nenabídne náhradní kulturní akci do šesti měsíců od vydání poukazu. Náhradní akce se bude muset uskutečnit do konce října 2022.

Na okamžité vrácení peněz ovšem budou mít podle zákona nárok zdravotně postižení lidé, nezaměstnaní, těhotné ženy, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, lidé starší 65 let a samoživitelky nebo samoživitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám