Hlavní obsah

Zákaz klecových chovů bude od roku 2027, odklepli poslanci

Novinky, Dominika Jeřábková, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroverzní zákon o zákazu klecového chovu prošel Poslaneckou sněmovnou. Platit by měl od roku 2027. Podpořily to všechny poslanecké kluby až na vládní hnutí ANO. Pro zvedli ruku i poslanci sociálních demokratů, i když ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) byl proti. Středečnímu hlasování předcházela více než roční debata. Ta byla místy velmi vyostřená.

Foto: Profimedia.cz

Slepice v klecovém chovu.

Článek

Poslanci jsou totiž od začátku rozděleni do dvou hlavních táborů. Zastáncem současného stavu je právě Toman. Ten prosazoval, aby si každý spotřebitel sám rozhodl, z jakého chovu vejce preferuje.

„Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů, domnívám se, že by měl být stanoven jednotně v celé EU, protože zákaz pouze pro ČR zhorší konkurenceschopnost našich zemědělců a vejce z klecových chovů se budou do ČR dovážet,“ uvedl během sněmovní rozpravy.

Ve Sněmovně se strhla ostrá hádka o slepice

Ekonomika

Dodal k tomu, že již podal podnět na Evropskou radu k zákazu klecových nosnic pro celou Evropskou unii. Tomana ale nepodpořili ani sociální demokraté, šest poslanců ČSSD hlasovalo pro zákaz chovů od roku 2027, ostatní se zdrželi nebo byli ze schůze omluveni.

Poslanci ANO Babiše nepodpořili 

Pro zákaz klecových chovů se vyjádřili i poslanci ODS, TOP 09, Piráti, KDU-ČSL i SPD. Návrh zákona pak rozdělil hnutí ANO. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) zákaz dlouhodobě podporuje, předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek byl zajedno s ministrem Tomanem.

Za Faltýnkem stála pak většina poslanců ANO. Premiér se hlasování neúčastnil.

Proti chovu zvířat v klecích je 1,5 milionu podpisů

Domácí

„Je to kampaň filozofů“

S emotivním projevem vystoupila ve středu na plénu poslankyně ANO Margita Balaštíková. Ta se pustila do organizace OBRAZ – Ochránci zvířat. Její členové postavili na Malostranském náměstí zvětšenou repliku klece, do které se zavřeli například Piráti, zpěvák Tomáš Klus či herec Jakub Prachař.

Dobrovolníci se před Sněmovnou střídají v kleci s obřími slepicemi. Protestují proti klecovému chovu

Domácí

„Tu kampaň vedou ti, kteří nejedí maso,“ prohlásila Balaštíková s tím, že ji organizují hlavně studenti z filozofických fakult. „O čem ta kampaň byla? Že filozofové nám zemědělcům říkají, že to děláme špatně,“ vysvětlila.

Novela nyní poputuje do Senátu. Pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident Miloš Zeman.

Výběr článků

Načítám