Hlavní obsah

Dobrovolníci se před Sněmovnou střídají v kleci s obřími slepicemi. Protestují proti klecovému chovu

Novinky, jdu
Praha

Obří klec se sochami slepic v nadživotní velikosti vyrostla před budovou Poslanecké sněmovny na Malostranském náměstí. V ní se po celý měsíc mají střídat každých dvanáct hodin dobrovolníci. Chtějí tím podpořit návrh zákazu klecového chovu slepic, o kterém v těchto týdnech jednají poslanci.

Dobrovolníci se před Sněmovnou střídají v kleci s obřími slepicemi. Protestují tím proti klecovému chovuVideo: Novinky

 
Článek

K akci s názvem Měsíc v kleci se podle spolku OBRAZ – Obránci Zvířat, který za ní stojí, přihlásily přes tři stovky dobrovolníků. Ti by se v kleci měli střídat vždy po 12 hodinách. Akci podpořily i některé známé osobnosti, v kleci se podle spolku objeví například i zpěváci Ben Cristovao, Tomáš Klus a herečka Jenovéfa Boková.

„Dobrovolně strávit 12 hodin v takové kleci není jen tak. Ukazuje to na obrovské odhodlání lidí, kteří se do akce zapojili. Odhodlání poslancům každý den připomínat, o jak vážné věci budou již brzy rozhodovat. Samotné hlasování ve Sněmovně potrvá dvacet sekund a během nich se rozhodne o osudu milionů zvířat. Nesmíme dopustit, aby toto hlasování zapadlo jako jedno z mnoha,“ uvedl předseda spolku Marek Voršilka.

Foto: Novinky

V kleci by se měli lidé střídat vždy po 12 hodinách.

Podobnou akci spolek uspořádal už v roce 2017, kdy chtěl podpořit zákaz kožešinových farem. Ty v Česku nakonec skončily v lednu 2019.

Zrušení klecí vyjde draho, shodli se odborníci. Zvířata to však ocení

Domácí

Navrhovaný zákaz klecového chovu slepic je součástí novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, která ve Sněmovně leží už od minulého roku a začátkem června se dostala do druhého čtení. Ve středu nicméně zákaz nepodpořil klíčový zemědělský výbor Sněmovny, o novele by měli poslanci hlasovat ve třetím čtení příští pátek.

Zákaz klecového chovu slepic už platí například v sousedním Německu či Rakousku, podle odpůrců návrhu by zákazem Česko přišlo o konkurenční výhodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám