Hlavní obsah

Zahraniční zbrojaři šponují ceny pro českou armádu. Přehnali to, říká Metnar

Právo, Oldřich Danda

Izraelští a francouzští zbrojaři, kteří by měli dodat české armádě rakety a děla, to podle ministerstva obrany i poslanců z branného výboru Sněmovny přehnali. Oproti původní dohodě přišli totiž s výrazně přemrštěnými cenami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Jak Právo informovalo už minulý týden, francouzská firma Nexter chce za svá děla

Caesar o 60 procent víc a izraelská zbrojovka Rafael za rakety Spyder o 50 procent víc, než s čím česká armáda počítala. Ministerstvo obrany jim ale oficiálně odpovědělo, že takové zdražení je nepřijatelné.

„Nabídka firmy Nexter výrazně překračuje původní cenu a také v nabídce bylo hodně nedostatků, proto jsme ji poslali zpět, aby ji dopracovali a snížili cenu,“ řekl ve středu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) poslancům výboru pro obranu.

Zeman: Odchod z Afghánistánu je chyba

Domácí

Armáda požaduje 52 děl Caesar, která by měla jezdit na podvozcích Tatra. Ministerstvo na ně má v rozpočtu připraveno 5,9 miliardy korun s DPH. Teď by mělo ale zaplatit přes devět miliard. Od izraelské firmy Rafael chce koupit protiraketový systém Spyder s tím, že cena by neměla překročit 10 miliard. Izraelci ale nyní požadují 15 miliard korun s DPH. Také jim podle Metnara napsali, že obrana trvá na původním rozpočtu.

„Jsme rozčarovaní, není to ale poprvé, kdy dodavatel zkouší nastřelit takovou cenu,“ poznamenal Metnar. Dodal, že Izraelce pozvali do Prahy, aby s nimi dál o zakázce vyjednávali.

Pěst na oko, zlobili se poslanci

Také poslanci branného výboru neskrývali překvapení. Šéf podvýboru pro akvizice Jan Řehounek (ANO) řekl, že takové zdražení je nepřijatelné. „To je jako pěst na oko. Ukazuje se, že i když jsou Nexter a Rafael státní podniky, tak s námi chtějí hrát na babu. A teď to bude o tom, jestli budeme my chtít více koupit, nebo oni více prodat,“ řekl Řehounek.

Pokuta půl miliardy pro obranu za tendr na vrtulníky platí, potvrdil šéf ÚOHS

Domácí

Dodal, že v případě nákupu děl přišla nekvalitně zpracovaná nabídka. „To podle mého snižuje důvěru v dodavatele,“ poznamenal.

U obou zakázek obrana požaduje, aby se na výrobě podílel ze 40 procent český průmysl. Hlavním českým partnerem u obou zakázek je zbrojařská firma CSG, pod kterou spadá i kopřivnická Tatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám