Hlavní obsah

Zeman: Odchod z Afghánistánu je chyba

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman považuje za chybu stahování spojeneckých sil z Afghánistánu. Stahování jednotek NATO by mělo začít v květnu a potrvá několik měsíců. V zemi působí i čeští vojáci.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty v Afghánistánu (ilustrační foto)

Článek

„Pan prezident je setrvale proti odchodu z Afghánistánu, považuje takový krok za chybu,“ řekl Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezident byl vždy horlivým zastáncem nasazení vojenských sil v Afghánistánu. „Jedině tímto způsobem, a nikoli ústupem z boje, dokážeme bojovat proti islámskému terorismu,“ řekl před třemi lety na velitelském shromáždění.

Budeme litovat, kritizuje americký generál Petraeus rozhodnutí odejít z Afghánistánu

Svět

Stahování amerických sil by mělo začít 1. května a bude trvat několik měsíců, oznámil ve středu americký prezident Joe Biden. Na odchodu dalších vojáků ze zemí NATO se dohodli ministři obrany aliance ve středu večer.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po jednání řekl, že alianční dohodu Česko respektuje. „Jsme připraveni stáhnout i české vojáky. Se spojenci budeme koordinovat naši další pomoc a jsme nadále připraveni bojovat proti terorismu,“ poznamenal Metnar.

Česko je připraveno stáhnout vojáky z Afghánistánu

Domácí

NATO má v rámci výcvikové mise v Afghánistánu téměř 10 000 vojáků. Česká armáda může mít v zemi v současné době podle schváleného mandátu až 205 vojáků, ve skutečnosti jich tam ale není ani polovina. Od roku 2002 se v Afghánistánu vystřídalo několik tisíc českých vojáků a vojaček. Na misi zemřelo 14 českých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám