Hlavní obsah

Za potíže ministra Tomana v Rusku může chyba Čechů, tvrdí Moskva

– Moskva • Aktualizováno

Za předčasné ukončení zahraniční návštěvy českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) v Rusku může administrativní chyba české strany. Uvedlo to v sobotu v oficiálním prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) chybu na české straně přiznal, byla to podle jeho slov „technická záležitost”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

Toman s podnikatelskou delegací zkrátil tento týden svůj pětidenní pobyt v Rusku, když mu tamní úřady ve středu neumožnily přelet z Moskvy do Kazaně.

Ruské ministerstvo uvedlo, že problémy s přesunem do metropole Tatarstánu vznikly „výhradně v důsledku nedodržení celních předpisů Eurasijské ekonomické unie českou stranou”. Dodalo, že takového pochybení se čeští partneři nedopustili poprvé.

Petříček: Nikoli politický záměr, ale papírování

Ministr Petříček potvrdil, že za problémy delegace v Rusku nebyl politický záměr, ale papírování. Zároveň poznamenal, že kdyby byla vůle, pak by podle něj cesta pokračovat mohla.

„Shodujeme se na tom, že to byla skutečně technická záležitost. A my budeme s ruskou stranou jednat o tom, aby se do budoucna takováto situace nestala, protože podnikatelé, kteří se účastnili, tak nemohli pokračovat ve svých jednáních se svými protějšky v Kazani,” řekl Petříček.

Ministerská cesta skončila předčasně, Rusové neumožnili Tomanově delegaci přelet do Kazaně

Domácí

Návštěva podnikatelské mise pod Tomanovým vedením začala v Rusku v pondělí a měla trvat do pátku. Ve středu se ministr s podnikateli chystal odletět z Moskvy do Kazaně na jednání s představiteli Tatarstánu, tato část cesty se ale neuskutečnila. Češi se pak do Prahy vrátili předčasně ve čtvrtek.

Ministr Petříček nejprve ve čtvrtek uvedl, že zákaz vnitrostátního letu byl zřejmě nedorozuměním, které mohla způsobit nová administrativní procedura na ruské straně.

Problémy ministra Tomana v Rusku mohou souviset se zprávou BIS, řekl Zeman

Domácí

Podle prezidenta Miloše Zemana, jak uvedl dříve, bylo možné, že šlo o odvetnou akci. „Jedna z hypotéz je, že Rusové takto reagují na zprávu BIS, podle které v České republice řádí ruští špioni,” řekl prezident v televizi Barrandov.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek zmínil, že čeká na oficiální závěry ministerstva zahraničí. K věci se podle svých slov bude moci vyjádřit až se vyjasní, zda „incident v Rusku byl administrativní problém na české straně, nebo je to nějaká nepřátelská akce ze strany Ruska”.

Reklama

Související články

Toman chce skoncovat s obřími lány

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo boj obřím lánům. Chystá vládní nařízení, podle nějž nebudou zemědělci smět od roku 2021 pěstovat jednu plodinu na souvislé...

Výběr článků

Načítám