Hlavní obsah

Za prezidenta, kterému nehrozí kriminál. Milion chvilek chce Babišovi zavařit

Potřebujeme prezidenta, kterému nehrozí kriminál, podepište výzvu, nabádá spolek Milion chvilek pro demokracii v reklamě na Facebooku ve zjevné narážce na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který zvažuje účast ve volbách na Hrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Snímek z demonstrace proti Babišově vládě na Letné. Snímek z 16. 11. 2019. Podle policie dorazilo přes dvě stě tisíc lidí.

Článek

„Potřebujeme prezidenta, který bude vykonávat svůj úřad v souladu s jeho nejlepšími tradicemi a ústavou a bude dbát víc o veřejný zájem než o svůj vlastní. Potřebujeme prezidenta, který bude důsledně hájit podmínky pro svobodný a důstojný život každého občana a budoucích generací. Potřebujeme prezidenta, který bude společnost spojovat, ne rozdělovat,“ píší „chvilkaři“ na svém webu.

Chceme na Hradě demokrata. Pokud se ptáte na Babiše, ten demokratickým kandidátem není 
Kristina Jochmannová, Milion chvilek

Spolek Milion chvilek pro demokracii dostal v roce 2019 na dvě demonstrace na Letné v Praze proti tehdejšímu premiérovi Babišovi vždy kolem čtvrt milionu lidí.

Nic není zapomenuto. V desítkách měst lidé protestovali proti vládě a Babišovi

Domácí

Plánují akci také v první den soudu

Podle Kristiny Jochmannové z týmu komunikace spolek kampaň pro konkrétního kandidáta na Hrad nedělá a dělat nebude.

„Naše úsilí směřuje k tomu, že chceme na Hradě demokrata. Pokud se ptáte na Andreje Babiše (ANO), ten jednoznačně demokratickým kandidátem není. Byl nepochybně demokraticky zvolen a mohlo by se stát, že by byl demokraticky zvolen i nyní. Nicméně to z něj demokrata nedělá,“ řekla Právu Jochmannová, podle níž by trestně stíhaný člověk ve střetu zájmů neměl být prezidentským kandidátem.

Babiš už oznámil, že rozhodnutí, zda do voleb půjde, oznámí patrně 28. října. První kolo voleb na Hrad se uskuteční 13. a 14. ledna.

Spolek také chystá akce v ulicích. „V tuto chvíli připravujeme několik akcí v Praze a vydáme se samozřejmě i do regionů s kampaní, o které v tuto chvíli ještě nemůžeme mluvit. Mimo to sledujeme aktuální situaci a reagujeme na dění a vývoj ve společnosti,“ naznačila Jochmannová.

V Praze protestovaly tisíce lidí. Milion chvilek varoval před rozvratem institucí

Domácí

Spolek také v první den soudu s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo 12. září „něco chystá“, detaily ale prozradit nechce.

Ti, kdo se chtějí zasadit o to, aby si Češi zvolili prezidenta demokrata, mohou podepsat výzvu. „Podpisy slouží stále k témuž: lidé se svým podpisem zavazují k dané myšlence, k něčemu, s čím souzní, co jim dává smysl a u čeho jsou připraveni vyvinout aktivitu a zapojit se. Nám to potom dává možnost s lidmi komunikovat, vést s nimi dialog a vzájemně si sdílet naše názory a postoje,“ vysvětlila Jochmannová. Výzvu do pondělí podepsalo přes 24 tisíc lidí.

Limit je milion

Zákon umožňuje vést kampaň pro kandidáta či antikampaň ve volbách i tzv. třetím osobám, které však pro tyto účely musí vykazovat vynaložené náklady. Pro prezidentské volby se zatím nemusejí registrovat u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který na průběh prezidentské kampaně kandidátů i tzv. třetích osob dohlíží.

„Povinnost registrace třetích osob vstupujících do kampaně je až po registraci kandidátních listin – viz rozsudek Nejvyššího správního soudu z roku 2020,“ napsal Právu František Sivera, který má kampaň na Hrad v úřadu na starosti.

Chystané aktivity však podle Milionu chvilek neodpovídají tomu, že by jako třetí osoba v kampani figurovali. „I v rámci nadcházejících aktivit budeme pokračovat v naší dlouhodobé činnosti a jsme přesvědčeni, že ta nespadá pod zákon o volbách s nutností registrace. V případě, že bychom chtěli vyvíjet činnost, která pod tento zákon spadá, tak se samozřejmě zaregistrujeme,“ uvedla Jochmannová.

V pondělí měl Milion chvilek na svém transparentním účtu přes 5,5 milionu korun. Za přípravu podzimní prezidentské kampaně utratil dosud 260 tisíc Kč. Kampaň mohou zatím vést bez limitu. Ten se totiž začne odpočítávat až po definitivní registraci kandidátů, tedy po 25. listopadu.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

„Třetí osoby, které kampaň vedou bez vědomí kandidáta, mají nyní svobodu. Až do chvíle, kdy je známá sestava kandidátů, nepodléhají žádným pravidlům. Finanční limit na kampaň se jim začne počítat až ode dne registrace kandidátů,“ vysvětlil Právu Sivera.

„Limit výdajů (peněžitých i nepeněžitých) kampaně třetích osob je stanoven na jeden milion Kč (v případě dvou kol voleb). V případě bezúplatných plnění (typicky vyvěšení prostředku kampaně na vlastní nemovitost) si registrovaná třetí osoba musí hodnotu volební kampaně ocenit a na internetové stránce s informacemi o financování kampaně tuto hodnotu jako bezúplatné plnění uvést,“ uvádí dohledový úřad na svém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám