Hlavní obsah

V Praze protestovaly tisíce lidí. Milion chvilek varoval před rozvratem institucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pochod a demonstraci svolal na nedělní odpoledne do Prahy spolek Milion chvilek pro demokracii. Organizátoři chtěli na akci vyjádřit nesouhlas s „agrofertizací státu“ a „cíleným rozvratem institucí“. Počet lidí, kteří po 17. hodině dorazili z Hradčanského náměstí v Praze na Staroměstské náměstí, odhadli organizátoři na tisíce.

Záznam: Demonstrace na obranu demokratických institucí, kterou vyhlásil spolek Milion chvilek Video: ČTK, Novinky

 
Článek

Spolek svolal akci po nedávném zvolení někdejšího zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka ombudsmanem. Považuje to za křiklavý příklad toho, jak se státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládají a privatizují.

Bílej Křeček jede tmou aneb Pozdvižení v Brně při nástupu nového ombudsmana

Domácí

Podle spolku Křeček popírá smysl instituce ombudsmana, protestovat ale nechce proti němu. Organizátoři zmínili třeba obavy v souvislosti s chystanou volbou do mediální rady České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

„Zatímco státní média slouží politikům a soukromá média slouží majiteli a zisku, tak veřejnoprávní média patří veřejnosti a slouží veřejnému zájmu. Někteří z kandidátů do kontrolní Rady ČT jsou přitom spojeni s konkrétními politiky. A prognóza není dobrá,“ uvádějí.

Protesty Milionu chvilek podporuje třetina lidí, polovina je proti

Domácí

Organizátoři demonstrace hodlali poukázat na to, že „účelová koalice ANO, SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně a systematicky rozkládá důležité demokratické instituce, které mají kontrolovat pravidla a sloužit všem občanům, nikoli vybraným politikům“.

Spolek se současně obává, že pokud to tak půjde dál, stane se to, co v Maďarsku či Polsku, a justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízeny politikům.

Pravice vůči Milionu chvilek ochladla

Domácí

„V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

Milion chvilek svolal už dvě desítky demonstrací. Dvě z nich byly loni na Letné, na obou se sešlo přes 200 000 lidí. V červnu přišlo 280 000 lidí a v listopadu 250 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám