Hlavní obsah

Vystrčil žádné Zemanovo doporučení pro cestu na Tchaj-wan nepotřebuje

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) upozornil, že pro cestu na Tchaj-wan, kam se chystá na přelomu srpna a září, žádné doporučení ústavních činitelů nepotřebuje. Na to, že druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli nebyla cesta doporučena z Hradu, vlády ani z Poslanecké sněmovny, poukázal v úterý prezident Miloš Zeman.

Foto: Novinky

Briefing předsedy Senátu Miloše Vystrčila k možné cestě na Tchaj-wan

Článek

„Žádné doporučení nepotřebuji, protože je to tzv. parlamentní diplomacie, o které rozhoduje horní nebo dolní komora, podle toho, o čí cestu se jedná,” řekl Novinkám Vystrčil.

Dodal, že cestu mu už schválilo plénum Senátu a jediný, kdo mu musí nyní cestu ještě posvětit, je organizační výbor horní komory.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

„V některých případech dokonce Senát do jisté míry rozšiřuje záběr zahraniční politiky i o věci, které se zdají senátorům nedostatečně akcentované,” doplnil Vystrčil.

Plánovanou cestu už zkritizovalo čínské velvyslanectví – Čína je proti oficiálním výměnám jednotlivých zemí s tímto ostrovem, který je oficiálně součástí Čínské lidové republiky, což uznává i česká diplomacie, ale zároveň funguje samostatně. Naopak kladné ohlasy zaznívají z Tchaj-wanu.

Na to, že cesta, kterou Vystrčil oznámil v úterý ráno, mu nebyla doporučena, upozornil v úterý bez dalších komentářů Hrad.

Opozice chválí Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan. Zeman varoval, že nebyla doporučená

Domácí

„Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,” stojí v krátkém prohlášení na hradním webu, podepsaném hradním mluvčím a označeném jako „stanovisko prezidenta republiky”.

Vystrčil i přes veškeré komplikace, výhrůžky ze strany Číny a tlaky na jeho předchůdce Jaroslava Kuberu v návštěvě problém nevidí, postoj Zemana bere jako jiný názor.

Nezasahujte do naší suverenity, tepe čínské velvyslanectví plán Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan

Zahraniční

„Vnímám to tak, že se drží vládní zahraniční politiky a jsou přesvědčeni, že bychom tam jako nejvyšší ústavní činitelé jezdit neměli. Já i Senát, který to svým usnesením potvrdil, na to máme ale jiný názor. Je potřeba navázat i na zahraniční politiku, jejíž základy položil Václav Havel, tedy projevovat se i jako ten, kterému záleží na lidských právech a svobodách,” dodal Vystrčil.

Cesta by podle něho měla být zahájena 30. srpna a trvat by měla do 5. září. „Jestli to někdo považuje za truc podnik, tak nic nepochopil,“ vysvětloval v úterý Vystrčil.

Tchaj-wan ocenil Vystrčilovu odvahu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám