Hlavní obsah

Opozice chválí Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan. Zeman varoval, že nebyla doporučená

Novinky, Klára Beranová, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční politici vítají rozhodnutí šéfa horní komory Miloše Vystrčila jet na Tchaj-wan. Česká republika tím podle nich dá najevo, že je sebevědomou a svobodnou zemí. Cestu, kterou šéf horní komory potvrdil v úterý ráno, naopak zkritizoval prezident Miloš Zeman a uvedl, že nebyla doporučená.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé opozičních sněmovních stran vystoupili v pondělí 6. dubna 2020 na tiskové konferenci k návrhům v ekonomické oblasti. Na snímku zleva Markéta Pekarová Adamová, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Marian Jurečka a Martin Kupka.

Článek

„Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má nebo nemá dělat, kam smí nebo nesmí cestovat. Rozhodnutí Miloše Vystrčila jet se zástupci českých firem na Taiwan je v současné situaci správné,” napsal na Twitter šéf ODS Petr Fiala.

Vystrčil v úterý oznámil, že Tchaj-wan navštíví, a to v období od 30. srpna do 5. září. Cesta má podle něj dvojí význam. Má vyjádřit, že České republice záleží na svobodě a demokracii. Zároveň má podle něho význam i z hlediska hospodářského a ekonomického.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

Podporu má Vystrčil i od bývalého předsedy lidovců Marka Výborného. „Díky Miloši Vystrčilovi za jasný vzkaz, že jsme sebevědomou, svobodnou, demokratickou zemí, žádný pohůnek kohokoli! A vydírat se nenecháme,” napsal Výborný.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je zase Tchaj-wan pro Českou republiku významným obchodním partnerem. „Cesta Miloše Vystrčila je proto jednoznačně správným krokem,” uvedla Pekarová Adamová.

Poslanec STAN Petr Gazdík připomněl, že i on v roce 2015 jako místopředseda Sněmovny navštívil Tchaj-wan. „A byl z toho pěkný cirkus ze strany čínské ambasády. Děkuji Miloši Vystrčilovi za jeho rozhodnutí. Stojíme při Vás, pane předsedo,” napsal na Twitter.

Zeman: Cesta nebyla doporučena

Podle prezidenta Miloše Zemana nebyla cesta doporučená žádným z dalších ústavních činitelů.

„Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,” uvedl v krátkém prohlášení prezident.

Ovčáček: Jako do Doněcka

Cestu na Tchaj-wan zkritizoval i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Ten ji přirovnal k návštěvě separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.

Kromě Vystrčila se chystá na Tchaj-wan i senátor a bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Navštívit by ho měl v říjnu, čímž by navázal na cestu předsedy Senátu.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) je skutečným motivem návštěvy vyřizování si účtů se zdejší čínskou diplomacií. „Rozhodnutí představuje závažný krok, který se odchyluje od politiky vůči Číně a Tchaj-wanu praktikované západním společenstvím,” napsal na Facebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám