Hlavní obsah

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že oficiálně navštíví Tchaj-wan. Cestu tam plánoval i jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Ten však letos v lednu náhle zemřel. Podle Vystrčila je důležité ukázat, že České republice záleží na demokracii a svobodě.

Briefing předsedy Senátu Miloše Vystrčila k rozhodnutí ohledně cesty na Tchaj-wan Video: Novinky

 
Článek

„Když jsem přemýšlel, jak začít, tak mi vyplynula slova, která jsem říkal, když jsem byl volen předsedou Senátu. Tehdy jsem o Senátu mluvil jako o nejsvobodnější a nejméně manipulovatelné skupině lidí, která má vždy na paměti blaho České republiky,“ uvedl na úvod šéf horní komory.

„Na Tchaj-wan pojedu. Důvody jsou dva. Jsem přesvědčen, že je to správné z hospodářského a ekonomického hlediska i z hlediska toho, jak se mají k sobě demokratické země chovat,“ dodal Vystrčil.

Vystrčil po schůzce se Zemanem: Moje cesta na Tchaj-wan je reálnější

Domácí

Druhý důvod je podle něj vnitrostátní. „Do České republiky se vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 statečně vybojovali,” sdělil Vystrčil. Na jedné straně podle něho stojí suverenita, vláda práva a demokracie a na druhé zase něco, co nazval jako počítání grošů. „A je potřeba říct, že nám nezáleží jenom na těch groších, ale i na demokracii a svobodě,“ odůvodnil Vystrčil.

Cesta by podle něho měla být zahájena 30. srpna a trvat by měla do 5. září. „Jestli to někdo považuje za truc-podnik, tak nic nepochopil,“ dodal šéf Senátu.

Vystrčil: Česko je závislé na Číně 

Vystrčil v úterý zkritizoval také to, že je Česká republika závislá na Číně. To se podle něho ukázalo při dodávkách ochranných pomůcek. „Jsem svědkem bezmoci mocných. Premiér a ministr vnitra byli závislí na tom, co udělá jedna velká země, tedy zdali nám poskytne, či neposkytne ochranné pomůcky,“ uvedl Vystrčil.

Podle něho ale ani není Česká republika ochotná se z tohoto vztahu s Čínou vyvázat. „Jsme závislým státem, jediné, co se od nás očekává, je, že budeme sloužit,” dodal předseda horní komory.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

Vystrčil by pokládal za symbolické, pokud by se cesty mohla zúčastnit také vdova po svém předchůdci Věra Kuberová. Podle Vystrčila by ale náklady na její cestu a ubytování neměl platit Senát ze svého rozpočtu.

„Určitě se to nebude financovat ze senátních peněz. Buď by se na tyto výdaje mohl složit senátorský klub, nebo jednotliví senátoři,” řekl Právu Vystrčil.

„Zatím tuto otázku neřeším, účast paní Kuberové ještě není jistá, ale určitě to uděláme tak, aby to nešlo z veřejných peněz,” dodal.

Vystrčil na Tchaj-wan poletí. Mám se hrbit? vmetl kritikům

Domácí

Mezi nejhlasitější odpůrce tchajwanské mise předsedy Senátu pak patří prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí krátce po výstupu Vystrčila přirovnal cestu na Tchaj-wan k návštěvě separatistické Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny.

Cestu mu nedoporučil ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Petříček: Nemůžeme dělat nějaké veletoče. Cestu na Tchaj-wan doporučit nemůžu

Domácí

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a opakovaně vyjádřila nelibost nad kontakty českých představitelů s tchajwanskými. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k pevninské Číně. Česká republika, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám