Hlavní obsah

Vyslovení nedůvěry? Není nejlepší nápad předat moc Zemanovi, míní Piráti a STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyslovit vládě půl roku před termínem sněmovních voleb nedůvěru není podle Pirátů a hnutí STAN nejlepší nápad. Znamenalo by to, že by byl na tahu prezident Miloš Zeman, a ten by buď nechal kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) dovládnout, nebo by instaloval úřednickou vládu jemu blízkých lidí. Piráti a STAN tak reagovali na výzvu koalice Spolu (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL), aby Babiš požádal Sněmovnu o důvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Premiér ale o důvěru Sněmovnu žádat nechce. Destabilizovalo by to podle něj nynější politickou situaci, reagoval Babiš během odpoledne po schůzce se svým novým slovenským protějškem Eduardem Hegerem.

Koalice Spolu již avizovala, že v takovém případě začne shánět mezi poslanci hlasy pro svolání mimořádné schůze. Na ní bude chtít hlasovat právě o vyslovení nedůvěry.

Nedůvěra vládě před volbami a při pandemii není dobrý krok, shodují se politologové

Domácí

„Vyslovení nedůvěry vládě není podle nás to nejlepší řešení, neboť by to znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry,” sdělil Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Rozpuštění Sněmovny? 

S tím souhlasí i předseda hnutí STAN Vít Rakušan, podle kterého je zároveň nejlepším řešením rozpuštění Poslanecké sněmovny, což by znamenalo předčasné volby.

„Tím se dá moc do rukou voličům, aby rozhodli ve volbách, a nedává se prostor prezidentovi a jeho nápadům. A o to budeme usilovat, jakmile bude schválen volební zákon,” napsal v SMS Rakušan Novinkám.

Volební zákon schválila minulý týden Sněmovna, projednávat ho tak nyní má Senát.

Koalice Spolu vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Hlasování o nedůvěře vládě by naopak podpořili podle dřívějších vyjádření komunisté. „Pokud by opoziční strany vyvolaly ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro,” řekl dříve předseda strany Vojtěch Filip.

Dá se očekávat, že by ho podpořila i SPD, která sama dříve vládu vyzvala, aby o důvěru zažádala.

Ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny je potřeba 50 hlasů. Koalice SPOLU jich má dohromady čtyřicet. Pokud by se k ní přidali ještě zákonodárci SPD či KSČM, tak by již stačilo. Novinky vyjádření obou předsedů shánějí.

K tomu, aby vláda hlasování o nedůvěře ustála, potřebuje podporu 101 poslanců. Pro rozpuštění Sněmovny, které by vedlo k předčasným volbách je ze zákona nutná podpora 120 hlasů. Nyní má vládní koalice ANO a ČSSD v dolní komoře 92 zástupců.

Komunisté už nepodporují Babišovu vládu a jsou připraveni ji potopit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám