Hlavní obsah

Vyřídit s úřadem daně by mělo být možné on-line a z domova, schválili poslanci

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé by měli mít nově možnost v rámci projektu MOJE daně vyřídit si své daňové záležitosti s finančním úřadem on-line z domova. Ve středu to v rámci novely daňového řádu schválili poslanci. Novela dále například prodlužuje lhůtu pro podání daňového přiznání k dani z příjmu o jeden měsíc. Zákon nyní poputuje do Senátu a následně k podpisu prezidentovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Projekt MOJE daně má znamenat MOderní a JEdnoduché daně. „Věnuje se čtyřem základním tématům, a to podpoře elektronizace, zjednodušení kontrolních postupů, revizi sankčního systému a zavedení institutu zálohy na daňový odpočet,“ představila ve Sněmovně vládní návrh zákona ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministerstvo financí se leklo a byrokratický formulář na EET s 500 kolonkami stáhlo

Domácí

Pro změnu zákona se vyslovilo 104 z 183 přítomných poslanců. Návrh podpořili zástupci ANO, ČSSD a KSČM. Proti se vyslovilo 56 poslanců z řad ODS, lidovců, TOP 09 a STAN.

Kalousek: K prodloužení lhůty není důvod 

Součástí předlohy je i prodloužení lhůty pro vracení nadměrných odpočtů z 30 na 45 dnů, které vyvolalo kritiku v opozičních lavicích. Tou nešetřil například šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého není k prodloužení lhůty sebemenší důvod, protože úřadům podle něj nepřibude žádný kontrolní úkon. Argumenty ministerstva označil za nepravdivé a liché.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

Schillerová argumentuje tím, že delší lhůta umožní lepší zacílení kontroly.

Opozice ministryni obviňuje z toho, že chce vylepšit výsledky letošního státního rozpočtu, protože stát bude odpočty DPH, které by vyplatil v prosinci, vracet až v lednu příštího roku.

Výběr článků

Načítám