Hlavní obsah

Vrátí se Česko do čtvrtého stupně PES? Tisková konference ministra Blatného

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na pravidelné páteční tiskové konferenci představí aktuální vývoj epidemie onemocnění covid-19 v České republice. Novinky tiskový brífink naplánovaný na 9:30 hodin přenáší živě.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 11.12. Video: ČTK

 
Článek

Koronavirová situace se v posledních dnech opět zhoršuje, po několikatýdenním poklesu se počty nově nakažených, ale i hospitalizovaných opět začínají zvedat. Česko se nyní nachází ve třetím stupni protiepidemického systému PES, který umožňuje obchodům, restauracím i službám mít otevřeno.

Blatný nicméně ve čtvrtek připustil, že kvůli zhoršující se situaci bude v pondělí jednat o opětovném zpřísnění opatření a přesunu zpět do čtvrtého stupně.

Vláda zvažuje zpřísnění na čtvrtý stupeň. Obchody ale nezavře

Domácí

Podle metodiky čtvrtého stupně by se znovu měly zavřít veškeré malé obchody, restaurační zařízení a další služby. Blatný nicméně uvedl, že by tentokrát mohly menší obchody dostat výjimku a zůstat i přes zpřísnění otevřené, další nucené zavření by totiž pro mnoho z nich mohlo být likvidační.

Blatný by měl taktéž představit podrobnosti k chystanému plošnému testování občanů, které začne 18. prosince. Bude dobrovolné a hrazené ze zdravotního pojištění.

V Česku ve středu přibylo 6402 potvrzených případů koronaviru, je to nejvyšší nárůst od 19. listopadu. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech, pátý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně rizika.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se zhoršily všechny ukazatele. Počet úmrtí s onemocněním covid-19 stoupl o 90 na celkových 9226. Hospitalizovaných je nyní 4326, z toho 545 ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Blatný dostal ochranku

Policie hlídá dalšího člena vlády. Po ministrovi průmyslu a obchodu a dopravy Karlu Havlíčkovi (za ANO) byla přidělena dočasná ochrana také šéfovi resortu...

Výběr článků

Načítám