Hlavní obsah

Vondrák: Nákazu šíří nezodpovědnost, horníci chodí na pivo, testům se část vyhýbá

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco zbytek republiky čeká od středy další rozvolnění protikoronavirových opatření, situace v Moravskoslezském kraji se podle hygieniků i vedení kraje stále nevyvíjí dobře. Dál přibývá nakažených lidí, a to nejen na Karvinsku v souvislosti s doly, ale i na Frýdecko-Místecku a Ostravsku. V celém kraji proto budou od zítra zpřísněna opatření proti šíření nového koronaviru. Nejpřísnější budou platit hlavně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Foto: OKD, ČTK

Plošné testování zaměstnanců těžební společnosti OKD na Karvinsku.

Článek

„Situace je u nás složitá. Dobrá zpráva je ale ta, že většina nakažených je bezpříznakových. Hospitalizovaných lidí je jen 28,” řekl v pondělí odpoledne moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Pro nejtěžší případy nemoci covid-19 mají v kraji podle něj připravených 186 plicních ventilátorů. Pokud by vážných průběhů nemoci přibývalo, musel by kraj podle něj reagovat. „To by pak už byl důvod pro uzavření Karvinska. Nyní ten předpoklad splněn není,“ dodal.

Koronavirus má fotbalista Třince, situace kolem Darkova se ale uklidňuje

Domácí

Důvodem šíření nákazy ve Slezsku je podle něj zejména to, že lidé nedodržují karanténu. Například havíři si rádi zajdou na pivo a pak se vir v restauraci rozšíří na další lidi. Nebo jdou lidé do práce, i když mají lehké příznaky jako rýmu či zvýšenou teplotu.

„Apelujeme proto na zaměstnavatele, aby své zaměstnance v karanténě kontrolovali a uplatňovali sankce. Problém máme nyní i s tím, že nám někteří horníci nepřišli na testy. Vyzvali jsme proto vedení OKD, aby zajistilo, aby se jejich zaměstnanci nechali otestovat,“ upozornil hejtman.

Testování někteří bojkotují

Od pátku na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih probíhá plošné testování. Otestováno má být 4300 pracovníků. „Jenže zatím je otestováno jen 2750 lidí,“ zkonstatovala šéfka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová. A čísla nejsou příznivá. Podle hejtmana tak je možné, že i tyto doly budou uzavřeny.

Nakažených v ČR opět rychle přibývá, jen za neděli více než tři sta

Domácí

Hygienici nyní budou testovat i horníky z dalšího dolu ČSA. Zatím půjde jen o statistický vzorek. Pokud se zjistí, že je i zde větší počet nakažených , proběhne příští týden plošné testování i na tomto dole.

„Máme problémy i se zahraničními pracovníky v těchto dolech. Netýká se to jen lidí z Polska, ale i z Ukrajiny. Nyní budou muset mít každých 10 dnů negativní PCR test,“ vysvětlila Svrčinová.

Vir se podle ní z Karvinska šíří na sousední Frýdecko-Místecko a Ostravsko z více důvodů. „Spousta lidí dojíždí za prací do Ostravy, či mají v rodině horníka, z Karviné dochází k transportu nemocných do jiných nemocnic mimo okres. Proto nám přibývá nakažených i v nemocnicích, nyní nově například v nemocnici ve Frýdku-Místku. Frýdecko-Místecko je navíc rekreační oblast, kde je velký pohyb osob,“ líčila hygienička.

Reklama

Výběr článků

Načítám