Hlavní obsah

Vojtěch: V pondělí nouzový stav nenavrhnu

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nemůže garantovat, že respirátory, které vláda nechala rozeslat seniorům, splňují avizované parametry. Věří nicméně, že to může garantovat ministerstvo vnitra, které jejich nákup zajistilo. Ministr to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Řekl také, že na pondělní jednání vlády zřejmě nepůjde s návrhem na vyhlášení nouzového stavu.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Nedokážu říci, jestli splňují parametry. Doufám, že ano,” řekl ministr na adresu respirátoru, který spolu s pěticí roušek tento týden dostávali do schránek čeští senioři. Ministr vnitra Jan Hamáček k respirátorům uvedl, že byly testovány Výzkumným ústavem bezpečnosti (VÚBP) práce a schváleny.

V neděli doplnil: „Respirátory distribuované občanům jsou plně v souladu s doporučením EU 2020/403 a předpisy ČR. Byly přezkoušeny notifikovaným pracovištěm - Výzkumný ústav bezp. práce (protokol cislo 105/2020 dne 1. 4. 2020, vysoko překračují úroveň ochrany pro standard FFP2.”

Ministr Vojtěch v debatě rovněž uvedl, že na pondělní jednání vlády „asi nepůjde” s návrhem na vyhlášení nouzového stavu. Chce o této eventualitě v rámci kabinetu diskutovat.

Jasně by o tomto kroku mohlo být v polovině či koncem příštího týdne. Vojtěch řekl, že „nechce omezovat lidská práva”, nicméně vychází z rozhodnutí soudu, který na jaře některá opatření ministerstva zrušil.

Může dojít k omezování péče 

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý upozornil, že v okamžiku, kdy se denní přírůstky budou pohybovat přes 4000 nových případů, reálně hrozí, že bude nutné přistoupit k omezování běžné péče pro „necovidové pacienty”. Na tato čísla se přitom ČR může podle predikcí dostat již koncem příštího týdne.

Je podle něj třeba aktivovat veškeré záložní kapacity.

Rážová: Školy zavírat nechceme

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v diskusi uvedla, že aktuálně neuvažuje o tom, že by mělo dojít k uzavření škol. Uzavření prvního stupně základních považuje Rážová za jedno z „nejzazších” opatření.

Prymula: Roušky venku by se nosit neměly, s omezením hromadných akcí souhlasím

Domácí

Prozatím hygienici rozhodli o distanční výuce na pražských vysokých školách. Nevztahuje se na praxi, laboratorní cvičení a zkoušky.

O uzavření škol jako o očekávaném kroku hovořil epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám