Hlavní obsah

Vnitro v případě druhé vlny nevylučuje další nákupy pomůcek z Číny

Novinky, Klára Beranová
Praha

Do soutěže na dodávky ochranných zdravotnických prostředků se hojně hlásí české firmy, přesto nelze v případě druhé vlny epidemie koronaviru vyloučit ani další dodávky z Číny. Na dotaz Novinek to uvedlo ministerstvo vnitra.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vojáci vykládají v Pardubicích z letounu zdravotnický materiál (archivní foto)

Článek

Epidemiologové varují, že za několik měsíců může přijít další vlna nákazy koronavirem. Při té první vzbudily kontroverze nákupy zdravotnického materiálu z Číny, což ale představitelé vlády odbývali tím, že prostě byly k dispozici a že tuzemské zdroje by nestačily pokrýt poptávku.

V Liberci stáhli roušky z Číny, jedna byla zabalena už silně znečištěná

Domácí

Podle vyjádření ministerstva vnitra není podobný scénář vyloučený ani u druhé vlny. „V případě, že by čeští výrobci a dodavatelé nebyli schopni pokrýt celý objem poptávky na ochranné prostředky, nelze vyloučit ani tyto další nákupy od zahraničních dodavatelů,” sdělila Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Zdravotníci si u čínských pomůcek stěžovali na jejich kvalitu a pochyby panují také kvůli jejich ceně. Třeba podle serveru SeznamZprávy nakupovalo ministerstvo zdravotnictví některé pomůcky dvakrát dráž než vnitro.

Vláda nakoupí do zásob ochranné pomůcky za 3,7 miliardy Kč

Domácí

V souvislosti s nákupy v době nouzového stavu, který trval zhruba od první půlky března do 17. května, čelili představitelé vlády kritice, že nedostatečně využívají české firmy. Ozývala se opozice i firmy, které tyto materiály vyrábějí. A kritika pokračuje i dál.

Piráti v pátek zveřejnili výsledek ankety v níž oslovili 212 českých prodejců a výrobců roušek. Odpovědí se jim vrátilo 75, z nichž pouze sedm dostalo objednávku z některého ministerstva, 90 procent firem prý vůbec ministerstva neoslovila.

„Počet firem, které potvrdily zájem státních orgánů, je žalostně nízký. Část z nich navíc uvedla, že některé zakázky byly zrušeny,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V Brně se testovaly italské roušky, u zkoušek uspěly

Koronavirus

Na totéž upozornil ve svém článku i server iRozhlas. Podnikatel Oldřicha Glogar, jehož společnost 2G Lipov od počátku krize vyrábí roušky z nanomateriálů, uvedl, že napsal na ministerstvo vnitra hned několikrát, jeho nabídka ale zůstala bez odpovědi. „Prostě se na to vykašlali,” citoval Glogara server.

Vnitro kritiku odmítlo s tím, že v té době resort roušky nepoptával.

Šance je

Neznamená to však, že by čeští podnikatelé neměli šanci se o zakázky ucházet. Do tendru ministerstva vnitra za 1,4 miliardy korun, vyhlášeného na konci dubna se podle mluvčí resortu přihlásily většinou české firmy. Jde o dodávku 11 miliónů roušek, šesti milionů respirátorů či sedmi milionů jednorázových rukavic.

„Přišlo velké množství nabídek od malých a středních podniků a z 99 procent se jedná o dodavatele nebo dovozce z České republiky,” napsala Novinkám Malá.

Nákup ochranných pomůcek zajistí Správa státních hmotných rezerv

Domácí

Zda budou české firmy nakonec úspěšné, ale není zatím jasné. Výběrové řízení stále probíhá. „Nebyla uzavřená žádná smlouva a neproběhlo ani hodnocení a posouzení došlých zakázek. Zadávací řízení je v počáteční fázi,” dodala Malá.

Změna systému nákupů

V době nouzového stavu nakupovala pomůcky ministerstva vnitra a zdravotnictví.   Vnitro jimi zásobovalo ústřední správní úřady, kraje, složky integrovaného záchranného sytému či armádu, zdravotnictví zase dodávalo do velkých a fakultních nemocnic, praktickým lékařům či do krajských hygienických stanic a laboratoří.

Nyní už se systém změnil, byť některé zakázky ještě dobíhají.

Ještě bude jedna dodávka z Číny, oznámili Hamáček s Tvrdíkem. Přiveze ji vlak

Domácí

„S ohledem na stabilizaci situace na trhu s ochrannými pomůckami, začínají si státní nemocnice zásobování zajišťovat opět skrze své standardní distribuční kanály,” sdělila Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Další nákupy pro stát bude zajišťovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která má jako jediná po skončení stavu nouze ze zákona oprávnění vytvářet pohotovostní zásoby.

Vláda rozhodla, že nyní jejím prostřednictvím nakoupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Požadavky na ochranné pomůcky mohou jednotlivé resorty zaslat SSHR do 8. června.

„Poté okamžitě vypíšeme tendry v otevřeném řízení podle zákona o veřejných zakázkách," sdělil už dříve šéf správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Reklama

Výběr článků

Načítám