Hlavní obsah

Ještě bude jedna dodávka z Číny, oznámili Hamáček s Tvrdíkem. Přiveze ji vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dodávku osmi milionů respirátorů a 60 milionů roušek z Číny přiveze do Česka vlak na začátku června. Z Číny vyjede 21. května a do Česka by měl dorazit po dvou týdnech. Novinářům to ve středu řekli šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a člen štábu a předseda Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hamáček při brífinku k příletu vojenského speciálu se zásilkou rychlotestů na koronavir z Číny na základnu Kbely (archivní foto)

Článek

Poslední dodávka ochranných pomůcek z Číny má podle Hamáčka sloužit jako rezerva, pokud by nastaly komplikace při dalších objednávkách, respektive pro případy, kdy by vypukla další vlna epidemie nového koronaviru. Podle ministra je nyní ještě nutné udělat inventuru pomůcek, aby zásilka mohla být pojištěna.

Podle Tvrdíka ČR v Číně objednala celkem 137 milionů roušek, 11 milionů lékařských ochranných masek, dále 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a brýlí, další miliony ochranných pomůcek a milion tzv. rychlotestů. V Číně podle něj bylo třeba nakupovat proto, že v Česku ani v Evropě ochranné pomůcky na počátku koronavirové krize nebyly.

Mynářova letenka do Číny vyšla na 150 tisíc, Hrad ji proplatil Tvrdíkově komoře

Domácí

ČR trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize, postupně se ale situace zlepšila. Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěný letecký most z Číny s dodávkami roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Letadla pomůcky přivážela několikrát týdně, poslední přistálo na pražském letišti v neděli ráno. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes 2000 tun materiálu.

Po skončení nouzového stavu by měla nákupy a distribuci ochranného materiálu zajišťovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Materiál pro vládu, podle kterého přejdou pravomoci na správu, nyní připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, vláda by ho měla projednat v pondělí.

Nákup ochranných pomůcek zajistí Správa státních hmotných rezerv

Domácí

Na zajištění leteckého mostu se podílel právě Tvrdík. Nešlo podle něj o ideologickou ani propagační, nýbrž o obchodní operaci. Upozornil na to, že v polovině března, kdy se objednávky začaly řešit, byl v Číně obrovský převis poptávky po ochranných pomůckách, Česku se je ale i přesto podařilo rychle získat. Dodal, že za zprostředkování obchodů on ani česko-čínská komora nedostali žádnou provizi.

Tvrdík popsal, že firmy, ze kterých ministerstvo vnitra dodavatele vybíralo, byly doporučeny čínskými ministerstvy, v některých případech jde o dceřiné společnosti schválených firem nebo autorizované dodavatele. Hájil také ceny, za které byly ochranné pomůcky dováženy, podle něj nebylo možné pomůcky dovážet levněji.

V Liberci stáhli roušky z Číny, jedna byla zabalena už silně znečištěná

Domácí

Přiznal však, že s některými dodávkami byly problémy, například když respirátory dodané jako třída FFP2 splňovaly po otestování pouze normu FFP1. Stalo se do podle něj ve dvou případech, objednávky byly buď částečně zrušeny, nebo byla snížena jejich cena, aby odpovídala dané třídě respirátorů.

Hamáček dodal, že nákupy ochranných pomůcek v Číně nemění nic na tom, že je Česká republika ukotvena v Evropské unii a NATO. Je ale podle něj k zamyšlení, zda by v Evropě nemělo být vyráběno větší množství ochranných pomůcek, aby na Číně v budoucnu nebyla závislá.

Reklama

Výběr článků

Načítám