Hlavní obsah

Nákup ochranných pomůcek zajistí Správa státních hmotných rezerv

Praha
Aktualizováno

Ve středu jednalo vedení Ústředního krizového štábu v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Řešil se zejména způsob nákupu a distribuce ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu. Nákupy ochranných pomůcek v rámci pohotovostních zásob bude zajišťovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

TK po jednání Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

Ministerstvo vnitra zajišťuje dodávky v nouzovém stavu. Ten zatím platí do 17. května, což schválili v úterý večer po celodenní debatě poslanci. Neprošel tak vládní návrh na prodloužení stavu až do 25. května.

Nouzový stav bude platit až do 17. května, schválila Sněmovna

Domácí

Hamáček zapojení SSHR avizoval již dříve. Ta na základě požadavků resortů vypíše výběrová řízení na dodávky ochranných pomůcek. Hamáček očekává, že se zapojí i řada českých firem.

Hamáček nechtěl spekulovat, zda vláda upraví harmonogram uvolňování opatření kvůli tomu, že nouzový stav byl prodloužen jen do 17. května. Záležet podle něj bude na epidemiologické situaci. Pokud by nebyla dobrá, mohl by kabinet požádat o prodloužení nouzového stavu o další týden do 25. května, jak původně žádal.

Na čtyři dny lze vycestovat i s testem z ČR

Domácí

Ministr zároveň oznámil, že první výsledky plošné studie ohledně rozšíření koronaviru v ČR budou k dispozici v úvodu příštího týdne.

K tradičnímu pálení čarodějnic ministr uvedl, že nebudou vydávána žádná centrální doporučení, připomněl nicméně, že lidé by měli dále nosit roušky a neshlukovat se do skupin o více než 10 lidech.

Naposledy zasedal štáb v pátek. Tehdy informovalo jeho vedení o rozvolnění situace na hranicích. Nově tak mohou lidé z České republiky vycestovat. Na zpáteční cestě se ale musí prokázat negativním testem na covid-19, jinak musí do 14denní karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám