Hlavní obsah

Vltavu rozzářily stovky lampionů s dětskými přáními

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stovky svítících lampionů vypustili ve čtvrtek večer na Vltavu v Praze lidé v rámci akce Řeka přání. V lampionech byla ukrytá přání, která napsaly děti z dětských domovů. Zakoupením lampionu mohli zájemci přispět na pobyty a další pomoc pro tyto děti, kterou se zabývá nezisková organizace Letní dům. A přispívat mohou i dál.

Stovky lampionů rozzářily VltavuVideo: Novinky

 
Článek

Chci být nesmrtelný. Chci jet do Ameriky a tam nakupovat. Chtěl bych vědět, kdo je můj táta. Chci být servírkou. Chci zažít legraci. Chtěla bych domů. Chtěl bych mít selfí s Bendíkem. Chtěla bych mít hostitelskou rodinu. Chci dokázat, že nejsem taková, jaká jsem. Chtěl bych, aby rodiče nebrali drogy. Taková a mnohá další přání děti z dětských domovů napsaly.

Letos to byl už 6. ročník akce Řeka přání. Jejím cílem je vybrat co nejvíce peněz na podporu dětí bez stabilního domova a splnit alespoň některé z jejich snů.

Foto: Novinky

Každý vypuštěný lampion podpořil děti v dětských domovech

„Tyhle děti spíš než plyšáky nebo nějaké vánoční dárky potřebují někoho, kdo s nimi stráví delší dobu. Nejdůležitější pro ně je najít si pevné místo v životě a věřit sám sobě,“ popsal ředitel neziskové organizace Letní dům Jan Bárta.

Letní dům se už přes dvacet let zabývá pomocí dětem v dětských domovech i mladým dospělým, kteří z dětských domovů právě odcházejí a staví se na vlastní nohy.

Ve školách přetrvává oddělování slabých, často vadí romští žáci i autismus, tvrdí analýza

Věda a školy

„Staráme se o pět dětských domovů, dva jsou v Praze - v Klánovicích a v Dolních Počernicích, pak máme jeden na jihu v Písku, jeden v Krompachu a jeden kousíček od Dobříše, to je soukromý dětský domov," uvedl Bárta.

To není dobro, ale naprostá nutnost - starat se ve společnosti o ty, kteří jsou nějakým způsobem ohrožení
herec a patron projektu Petr Vacek

Peníze vybrané prodejem lampionů mají pomoci právě dětem z těchto domovů, a to dlouhodobě.

„Pro nás to znamená asi šedesát dnů v roce, kdy můžeme brát děti s sebou na pobyt, prožívat s nimi svátky. Pro starší máme připravené tréninkové byty a učíme je, jak si vybrat peníze z bankomatu, jak si nakoupit v obchodě, jak jít do divadla nebo do kina. Snažíme se je dlouhodobě podpořit v tom, aby se skutečně osamostatnily," popsal Jan Bárta.

Foto: Novinky

Benefiční akce Řeka přání se konala tento rok již po šesté

Vypouštění lampionů doprovázel ve čtvrtek kromě živé kapely také večerní program pro rodiny s dětmi, který moderoval herec a patron projektu Petr Vacek.

„Dělám to proto, že to není dobro, ale naprostá nutnost - starat se ve společnosti o ty, kteří jsou nějakým způsobem ohrožení, hlavně děti. Je to naprosto nutná věc, aby se nám v téhle společnosti dobře žilo,” vysvětlil Vacek.

Traumatické státní lži: Řekli, že jedou na výlet. Odvezli je ale do děcáku

Domácí

Na pomoc dětem se v průběhu večera podařilo vybrat téměř 23 tisíc korun. V internetové podobě potom lidé přispěli na lampionovou Řeku přání dalšími 22 tisíci korun.

I nadále mohou lidé pomáhat a přihodit jakoukoliv částku na účet Letního domova na stránkách www.darujme.cz/organizace/41.

Organizátoři si dali záležet také na tom, aby svou dobročinnou akcí neničili životní prostředí. V nižších částech řeky proto na lodích každý lampion odchytávali a vytahovali z řeky, aby tak zůstala čistá.

Reklama

Související články

Dětský pokoj a jeho proměny

Na rozdíl od jiných místností plní dětský pokoj mnoho různých funkcí – je zároveň ložnicí, pracovnou i hernou. Proto dnes rodiče více sázejí na kvalitu...

Výběr článků

Načítám