Hlavní obsah

Dětský pokoj a jeho proměny

Právo, Gisela Růžičková

Na rozdíl od jiných místností plní dětský pokoj mnoho různých funkcí – je zároveň ložnicí, pracovnou i hernou. Proto dnes rodiče více sázejí na kvalitu a funkčnost celého pokoje a také chtějí, aby byl do budoucna variabilní.

Foto: Kika

Pokoj pro předškoláka s hřejivou barevnou atmosférou vytvoříme se spoustou hraček a zajímavým designovým doplňkem může být barevný koberec.

Článek

Podle výzkumu společnosti Asko nábytek utratí Češi za vybavení do dětského pokoje průměrně 20 000 Kč v závislosti na věku dítěte. Jednorázová investice do zařízení pokoje pro děti může ovšem přesáhnout i 50 000 Kč.

Foto: Viabel

Do dětského pokoje patří praktické kusové koberce, které už na první dotek lákají k hraní nebo poležení, třeba hřejivý akrylový koberec Slon značky Asoral (130 x 170 cm).

„Až o 40 procent větší poptávku po nábytku do dětských pokojů zaznamenáváme nejvíc v období letních prázdnin, kdy rodiče připravují pokoj pro budoucího školáka,“ uvádí marketingová specialistka Andrea Štěpánová.

Vybavení pro každý věk

V průběhu vývoje dítěte se nároky na vybavení samozřejmě mění, a tak je dobré na to myslet už při zařizování pokoje pro novorozence.

Na začátku mu stačí základní nábytek, jako je přebalovací pult a dětská postýlka. Brzy ale bude pokoj vyžadovat více úložného prostoru, místo pro hraní, později i psací stůl.

Foto: Asko

Řada nábytku Cariba obsahuje vše od přebalovacího pultu až po PC stůl, takže můžete vybavení v průběhu času obměňovat a pokoj tak doslova poroste s dětmi.

„Ve srovnání s dobou před deseti lety se dnes rodiče mnohem více zajímají o funkčnost a praktičnost vybavení, sledují trendy a trvají i na ergonomii,“ doplňuje specialistka.

Rodiče se více zajímají o prostředí, v jakém dítě vyrůstá, a snaží se místnost vybavit pečlivě a s rozvahou. Mnohdy se obracejí na odborníky, kteří jim s vybavením poradí.

Foto: Lusito

Knihovna s lezeckou stěnou slibuje správné dobrodružství stejně tak jako kulaté posezení Donuto. Spojení veselých barev s kvalitním a praktickým nábytkem tvoří harmonizující prostředí.

Rozhoduje první třída

Zásadní proměnou prochází dětský pokoj při nástupu dítěte do první třídy. Mezi základní výbavu patří psací stůl s židlí, postel, skříň a různé komody, regály, police a knihovny.

Průměrný dětský pokojík má přibližně 15 m2 a mnohdy je určen pro dvě či více dětí, a tak pro rodiče bývá náročné pokoj kvalitně a funkčně vybavit.

Foto: Viabel

Základem pracovního koutku pro školáka je stůl nebo pracovní deska. K nim patří výškově nastavitelná židle a úložné prostory na školní potřeby, kterých bude časem přibývat.

Účelné nábytkové sety

Úložný prostor bývá v dětském pokoji často nedostatečný, a proto jsou žádané variabilní programy, díky nimž se mohou kombinovat různé druhy nábytků ve stejném stylu, případně jej podle potřeby obměňovat.

Rodiče dnes nejčastěji volí rostoucí psací stoly, které lze přizpůsobit výšce a věku dítěte. S tím souvisí i výběr kvalitní židle s důrazem na zásady ergonomie při sezení.

Foto: Lusito

Útulný dětský pokoj v malém prostoru je vybaven psacím stolem pod oknem s pojízdnými kontejnery a poličkami, které elegantně uskladní všechny potřebné věci. V pokojíku je postel vybavená vysunovacím druhým lůžkem.

Foto: Asko

Variabilní systém Tex v kombinaci s výraznějšími barvami vytvoří útulný prostor, v něm bude příjemně malým dětem i dospívajícím studentům.

Teenager má vyšší nároky

Další výraznou proměnou prochází místnost i při přestupu školáka na druhý stupeň nebo víceleté gymnázium. A také v době, kdy dítě opouští základní školu. Pokoj takového teenagera je už spíše pracovnou kombinovanou s ložnicí.

S narůstající oblibou moderních technologií a počítačů se rodiče zaměřují především na výběr kvalitního PC, židle a stolu, pohodlné postele i designových doplňků.

Neutrální dekor vede

Nejčastěji je to univerzální dekor, který lze doplnit výraznými dekoracemi. Mezi nejpopulárnější patří šedé a bílé odstíny v kontrastu s výraznou výmalbou, tapetou či jiným doplňkovým prvkem.

Nejen u nás se více dbá na zónování dětského pokoje, kdy je místnost rozdělena na část určenou pro spánek, odpočinek, hraní a studium.

Foto: Balakryl

Nevýrazný dětský pokoj oživí syté svěží barvy Balakrylu UNI. Kombinace sytě žluté a tmavě modré s šedou udělají z pokoje hravou místnost.

Foto: Trachea

Místo obrázků lze v pokoji vyzkoušet kvalitní potisk nábytkových ploch např. technologií T.overface s libovolnými motivy jako třeba Vodní svět.

Víte, že…?

Průměrná investice do vybavení dětského pokoje je 20 000 Kč.

Dětský pokoj prochází změnami přibližně každých pět let.

Nábytek do dětského pokoje se pořizuje obvykle v průběhu letních prázdnin.

Náklady na pokoj podle věku dítěte 

Mimino (0 až 2 roky) 15 000 Kč přebalovací pult, komoda, postýlka

Předškolák (3 až 6 let) 10 000 Kč dětská postel, regály/police, šatní skříň

I. stupeň ZŠ (6 až 11 let) 20 000 Kč postel, psací stůl, židle, šatní skříň, regály, police, knihovna

II. stupeň ZŠ (12 až 15 let) 30 000 Kč matrace, psací stůl, židle, šatní skříň, regály, police, komoda knihovna, PC

Student (16 až 26 let) od 30 000 Kč postel i dvojlůžková, stůl, šatní skříň, komoda, regály, police, knihovna, PC, TV a další technologie

Reklama

Související témata:

Související články

Jak opticky zvětšit malý obývací pokoj

Působí váš obývací pokoj svými rozměry příliš stísněně a tápete, jak ho zařídíte a zároveň opticky zvětšíte? Přinášíme několik tipů, jak docílit pocitu většího...

Výběr článků

Načítám