Hlavní obsah

Rodiče bili syna za to, že chtěl zpátky do děcáku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byly Matyáškovi dva roky, rodiče ho nechali umístit do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc s tím, že se dostali do složité situace a nedokážou se o něj postarat. Dnes již šestiletého chlapce si v létě vzali rodiče z Klatovska zpět k sobě na prázdniny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jeho pobyt tam ale skončil předčasně. Místo vřelého přijetí se dočkal krutého zacházení, kdy nebylo dne, aby nedostal výprask. Doma zůstával jen o chlebu a vodě.

Případ řeší kriminalisté, kteří otce s matkou už začali trestně stíhat. „Policejní komisař obvinil z přečinu týrání svěřené osoby pětatřicetiletou ženu a o osm let staršího muže. Jsou podezřelí, že svého syna řádně nevyživovali a fyzicky jej trestali tak, že mu způsobili zranění,“ řekla klatovská policejní mluvčí policistka Dana Ladmanová. Bližší informace s ohledem na citlivost případu neuvedla. Pouze doplnila, že obviněná dvojice může skončit ve vězení až na pět let.

Stýskalo se mi po tetách. Když jsem to řekl, dostal jsem od mámy nebo táty páskem
šestiletý Matyáš

Jeden z důvodů týrání měl být stesk chlapce po dětském domově, píše se v policejním obvinění. „Pořád plakal, že se chce vrátit k vychovatelkám, což rodiče nesli velmi nelibě. Pokaždé, když řekl, že se mu stýská, tak ho otec nebo matka položili na postel a dostal přes záda páskem nebo plácačkou,“ sdělil zdroj obeznámený s případem.

To vše se odehrávalo téměř měsíc, než sama matka syna do domova vrátila ještě před koncem povoleného pobytu v rodině. Chlapec byl po příjezdu do domova samá modřina od hlavy až k patě. Vychovatelky jej nechaly prohlédnout lékařkou, která zalarmovala policii.

Soud posílá bratry do dětského domova, matka se s nimi schovává

Krimi

Rodiče nejprve tvrdili, že si podlitiny způsobil syn sám svou nemotorností. Později nějakou tu ránu na zadek připustili s tím, že šlo o výchovný prostředek, protože prý Matyáš po sobě neuklízel. Matka dokonce přiznala, že syna nahého sprchovali studenou vodou.

Znalec: Zranění ze silných úderů

„Nic neříkal, pořád jen plakal. Někdy začal i hlasitě vřískat, to už mi ujely nervy. Plácla jsem ho několikrát přes zadek, ale nepomáhalo to, brečel stále víc. Tak jsem vzala pásek,“ vypověděla matka.

Soudní lékař potvrdil, že zranění chlapce byla způsobena opakovaným a intenzivním bitím. „Některé podlitiny vznikly opakovanými údery páskem a tyčovitým předmětem, a to značnou silou. Nepochybně také docházelo k úderům do míst zasažených již předchozími ranami, kdy tyto následné údery vyvolávaly mnohonásobně vyšší bolest,“ napsal znalec v posudku.

Taxikář přivezl dvě děti z Česka na Slovensko, skončily v dětském domově

Evropa

Sám chlapec se vychovatelkám svěřil, že se mu u rodičů nelíbilo. „Stýskalo se mi po tetách. Když jsem to řekl, dostal jsem od mámy nebo táty páskem. Bylo to hodněkrát,“ uvedl později policistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám