Hlavní obsah

Vláda se pře o příspěvek na stavební spoření

Diskuse koalice o případné změně státní podpory stavebního spoření je podle premiéra Petra Fialy (ODS) namístě. Je to podle něj v době inflace nejlepší cesta, jak nalézt pomoc nejpotřebnějším. Žádný závěr ani konkrétní návrh ale zatím není na stole, řekl v úterý před jednáním vlády v Liblicích u Mělníka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení vládních lidovců v úterním usnesení odmítlo ukončení státní podpory u stavebního spoření a důchodového spoření.

Změna by se negativně mohla dotknout až 3,2 milionu lidí
Petr Hladík, KDU-ČSL

Podle místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka není možné zrušit státní podporu, dokud se nenalezne jiné řešení. Změna by se mohla negativně dotknout až 3,2 milionu lidí, uvedl.

Možné snížení či úplné zrušení příspěvku ke stavebnímu spoření, který nyní činí maximálně 2000 korun ročně, připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v souvislosti se snahou hledat úspory ve státním rozpočtu na příští rok. Ze státního rozpočtu na podporu stát posílá ročně kolem čtyř miliard korun.

Státní podpora stavebního spoření je v ohrožení

Ekonomika

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je debata o změně příspěvku na počátku.

„Dosavadní podpora by se dala například přesměrovat na investice do energetických úspor, aby co nejvíce domácností mělo svůj nezávislý zdroj energie, který je nejen ekologičtější, ale i levnější,“ uvedla.

O změně jsou ochotni diskutovat i Piráti. Ti podle vyjádření svého předsedy Ivana Bartoše pro Právo ale trvají na tom, aby ušetřené peníze směřovaly opět na podporu bydlení či na rekonstrukce.

Většina rodičů dětem spoří, stále častěji volí rizikovější a výnosnější produkty

Finance

Podle Asociace českých stavebních spořitelen by omezení státní podpory vedlo k poklesu zájmu o spoření v rámci stavebního spoření, což by následně snížilo nabídku úvěrů na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám