Hlavní obsah

Většina rodičů dětem spoří, stále častěji volí rizikovější a výnosnější produkty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření je stále nejčastějším produktem, který rodiče pro spoření svých dětí volí. Ovšem jeho obliba postupně klesá a využívanějšími produkty se stávají podílové fondy, penzijní spoření, ale i různé alternativní investice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba sedm z deseti rodičů oslovených v průzkumu agentury Ipsos pro platformu Portu svým dětem spoří či pro ně využívá různé investice. V porovnání se shodným výzkumem před dvěma lety se jejich počet nezměnil.

Co s penězi, když inflace roste? Češi vědí

Finance

K posunu ovšem došlo, co se očekávaného zhodnocení spořicích či investičních produktů týče.

Zatímco v roce 2020 se více než třetina rodičů vyjádřila, že věří v maximálně 1,5procentní zhodnocení v průměru ročně, letos takto odpovědělo jen o málo více než čtvrtina dotázaných.

Na druhou stranu zhruba tři rodiče z deseti nyní očekávají minimálně tříprocentní roční zhodnocení, což znamená nárůst o 11 procentních bodů oproti dotazování před dvěma lety. Nejčastěji pak rodiče předpokládají průměrné zhodnocení ve výši 1,5 až tři procenta ročně (43 procent).

„Za uplynulé dva roky zasáhlo do našich životů hned několik faktorů a nejistot, které výrazně ovlivnily trhy, a tím i finanční situaci rodin. Nyní se nacházíme v náročném období rekordní inflace, rostoucích cen i úrokových sazeb a lidé si uvědomili, že zhodnocení úspor na konzervativních produktech z jejich úspor spíše ukrajuje,“ uvedl Martin Luňáček z Portu.

Reálný výnos vkladů u bank inflaci ani zdaleka nepokryje

Ekonomika

A to je i podle něj důvod, proč se nyní trend přesouvá k finančním produktům, které z dlouhodobého hlediska dávají větší smysl a nabízejí vyšší zhodnocení.

„Lidé proto začali přesouvat část peněz do rizikovějších investičních nástrojů s potenciálem vyššího zhodnocení. To je zvlášť v případě investic pro děti v pořádku, protože jejich investiční horizont jde potenciálně vyššímu zhodnocení naproti,“ dodal Luňáček.

Stavebko si pohoršilo

Stavební spoření patří po desetiletí mezi nejoblíbenější spořicí produkty. V Česku snad není rodina, ve které by za dobu jeho existence na trhu neměli alespoň jedno uzavřeno. Také v průzkumu zaujalo první místo v žebříčku nejčastěji využívaných produktů pro spoření dětem, když ho zmínilo 52 procent rodičů. Ovšem za poslední dva roky si o sedm procentních bodů pohoršilo.

Už od plenek můžete dětem spořit s finanční podporou státu

Finance

K poklesu zájmu došlo i u dětských spořicích účtů (36 procent vs. 40 procent v roce 2020) nebo investičního životního pojištění 10 procent vs. 15 procent).

Naopak vzrostl zájem o penzijní spoření (13 procent), podílové fondy, akcie, dluhopisy a alternativní investice, kde došlo v souhrnu k 10procentnímu nárůstu oproti roku 2020. Využití těchto nástrojů deklarovalo v letošním dotazování 35 procent rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám