Hlavní obsah

Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů a brček

Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválila zákon, který zakazuje jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka. Zákon nyní míří do Sněmovny, pokud projde, platit by měl od letošního července. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

Předloha je převodem evropské směrnice schválené v roce 2019. Ta má za cíl omezit plastový odpad v mořích a v oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví.

„Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Plasty v našem jídle a pití: Za rok sníme celou hasičskou helmu

Koktejl

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky - příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky či tyčky k uchycení balonků či nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu.

Úplný zákaz v roce 2022 

Návrh také stanovuje termín, dokdy je možné tyto výrobky uvádět do oběhu. To výrobcům umožní „doprodat” naskladněné zásoby. Zatímco zákaz uvádění vybraných výrobků na trh by měl platit od července, úplný zákaz uvádění takových produktů do oběhu má být nejpozději rok poté.

Novela také uvádí požadavky na část samotných výrobků z plastu. Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řeší třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví.

První důkaz, že mikroplasty kontaminovaly už i živočichy na Antarktidě

Věda a školy

Návrh také obsahuje cíle pro zpětný odběr plastových nápojových obalů. V roce 2025 to má být 77 procent hmotnosti obalů uvedených v daném roce na trh nebo do oběhu, v roce 2029 až 90 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám