Hlavní obsah

Tisková konference vlády k návratu dětí do škol

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) na pondělním jednání řešil návrat žáků do škol. Tématem bylo zřejmě i zpřísnění opatření, jak o tom dříve mluvil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda jednala ale i o prodloužení nouzového stavu. Briefing po skončení vlády nabízejí Novinky živě.

TK po jednání vlády 08.02.2021 Video: ČTK

 
Článek

Do lavic by se podle návrhu mohly vrátit nejprve poslední ročníky středních škol, a to za předpokladu pravidelného testování žáků i zaměstnanců škol. Zpřísnit by se mohlo podle Blatného naopak tak, že by se omezilo cestování mezi kraji. To ale odmítá premiér Andrej Babiš i hejtmani.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Nouzový stav pak aktuálně platí do 14. února, vláda zřejmě navrhne jeho prodloužení o dalších 30 dnů. Potřebovat ale bude souhlas Sněmovny, který zatím nemá domluvený. Komunisté, jež pro prodloužení doposud jako jediní hlasovali, avizovali, že nyní souhlas nedají. Odmítavé stanovisko má i opozice, část z ní má podmínky.

Prodloužení nouzového stavu? Bez hlasů komunistů bude mít vláda problém

Domácí

Kabinet se rovněž věnoval peněžité motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ještě před začátkem brífinku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že kabinet proto schválil 370 korun denně jako náhradu mzdy. Zákon poputuje do Sněmovny.

Získat kompenzaci bude lehčí, pro hříšníky však chce vláda zákaz činnosti

Ekonomika

Vláda také schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, které zasáhly dopady koronavirové pandemie. Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 korun denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance.

Výběr článků

Načítám