Hlavní obsah

Získat kompenzaci bude lehčí, pro hříšníky však chce vláda zákaz činnosti

Novinky, ČTK, bož, ber
Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí schválila změnu systému vyplácení kompenzací pro podnikatele, kterým protikoronavirová opatření výrazně zasáhla do činnosti. Bonus vzroste z 500 korun denně na 1000. Zároveň ministři ale také přijali novelu, která uloží v krajním případě zákaz činnosti na jeden rok pro podnikatele, kteří opatření opakovaně porušují.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

Hlavním kritériem pro získání bonusu je pokles tržeb minimálně o 50 procent.  Zaměstnavatelé, kteří tuto podmínku splní, dostanou pak navíc i kompenzaci 500 korun denně na každého zaměstnance.

„Nový systém přinese rychlejší pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. Znamená také více peněz poškozeným živnostníkům a podnikatelům,” uvedlo ministerstvo financí.

Změna v systému kompenzací. Nově mají být podle nákladů

Koronavirus

„Jeho pilířem budou programy, které se osvědčily a které fungují. Tyto programy by měly být rozšířeny a otevřeny většímu počtu subjektů. Naopak programy, které se ukázaly jako problematické, budou utlumeny,” dodalo.

Podle úřadu se tak celkově systém podpory zjednoduší a dosáhne na něj více podnikatelů. Cílem je podle úřadu vyloučit případy, kdy někteří poškození podnikatelé na žádný z programů nedosáhli.

Zákaz činnosti pro rebelující podnikatele

Spolu s tím ale vláda schválila také návrh ministerstva vnitra, která umožní rebelujícím podnikatelům uložit zákaz činnosti na jeden rok. Změna směřuje primárně na provozovatele restaurací, podniků či vleků.

Vláda schválila Hamáčkův registr covidových hříšníků

Koronavirus

„Snaha je, aby kvůli pár procentům těch, kteří nerespektují nařízení, nedocházelo k ohrožení života drtivé většiny slušných lidí,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V pondělí pak kabinet schválil také bonus pro lidi v karanténě či izolaci, a to až do výše 370 korun za den. Vyplácel by jim ho zaměstnavatel po deset dnů, o tyto výdaje by si pak snížil sociální odvody.

Nemocenská sto procent? Středula se zaklínal Babišem, ten se k tomu nezná

Koronavirus

Cílem příspěvku je motivovat lidi k tomu, aby v případě nákazy zůstávali doma a aby hlásili své kontakty. Zlepšení trasování má přispět ke zvládnutí epidemie. Zaměstnanci v karanténě nyní dostávají šedesát procent svého redukovaného průměrného výdělku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám