Hlavní obsah

Vláda projedná zavedení povinnosti home office pro administrativu

Vláda se bude tento týden zabývat povinným zavedením práce z domova pro pracovníky v administrativě národního hospodářství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Home office se vždy týká jenom administrativy, u výroby ho těžko můžete udělat. Teď to ještě ladíme, když to vláda schválí, představíme všechny detaily,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Novinkám.

Vláda schválila zvýšení nemocenské na 100 procent

Domácí

Vláda naposledy v pátek důrazně vyzvala zaměstnance k využívání home officu. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

Podle mluvčí Úřadu vlády Jany Adamcové bude kabinet zavedení povinné práce na dálku řešit buď dnes večer, nebo zítra ráno.

Vláda schválila rozdělení eurodotací do programů. ČSSD nespokojená

Ekonomika

Podle pirátského experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála by k tomu vláda mohla přistoupit nejenom v režimu nouzového stavu, ale i na základě pandemického zákona či zákona o ochraně veřejného zdraví, který umožňuje vyhlašovat opatření přímo ministerstvu zdravotnictví. A to jak ve veřejném, tak soukromém sektoru.

„Záleží jenom na vládě, zda provozy zakáže, anebo je podmíní tím, že musí běžet jenom v dálkovém režimu. Samozřejmě musí být každé takové rozhodnutí odůvodněno a mělo by se vzít v potaz, že není administrativní pozice jako administrativní pozice,“ řekl Novinkám.

Vyšší nemocenská? Ministři za hnutí ANO se neshodnou

Domácí

„Je to nápad vlády, je tak povinna ho konkretizovat a zdůvodnit, zda jsou ta opatření potřebná, proveditelná a nediskriminační. Jak to bude fungovat, není věcí adresátů, ale její,“ doplnil právník.

Zároveň připustil, že by musely existovat i určité výjimky. „Některé pozice vyžadují kontakt s klienty, kteří nefungují on-line. Napadá mě například oblast bankovnictví nebo některých právních nebo účetních profesí. To by bylo potřeba pořádně rozlišit,“ uvedl Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám