Hlavní obsah

Vláda schválila zvýšení nemocenské na 100 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválil navýšení nemocenské na 100 procent, a to v březnu a dubnu. Nyní je nemocenská 60 procent denního vyměřovacího základu. Na Twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová

Článek

„Právě jsme na vládě schválili 100% nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění,” napsala na sociální síť. 

Že to na vládě navrhne, avizovala již v pondělí na tiskové konferenci ministrů ČSSD.

„Izolačka nám kvůli pátečnímu hlasování ve Sněmovně zhavarovala. Zároveň se změnila epidemiologická situace, a je tak nejvyšší čas, abychom šli cestou stoprocentní nemocenské,“ uvedla dříve. Poslanci v pátek totiž neschválili příspěvek 370 korun denně navíc pro lidi v karanténě. Proti byli tři poslanci hnutí ANO.

Poslanci smetli příspěvek pro lidi v karanténě. Koalici chyběl jeden hlas

Domácí

Vyšší nemocenskou by tak měli dostat podle ní všichni lidé s jakoukoliv infekční chorobou i pracovníci v karanténě.

Levnější než den lockdownu 

„Stoprocentní nemocenská je drahá, ale celkové náklady za dva měsíce – které zaměstnavatelům proplatí stát – jsou levnější než den lockdownu,” míní ministryně.

Sněmovna schválila příspěvek v izolaci až 370 korun denně

Domácí

Sněmovna bude o návrhu hlasovat v úterý, Senát ve středu. „Máme to se Senátem předjednáno,” dodala Maláčová.

S novým návrhem členka kabinetu přichází poté, co Sněmovna v pátek smetla ze stolu její návrh na bonus pro lidi v karanténě ve výši až 370 korun. Pro svůj návrh potřebovala 101 hlasů, souhlas dalo ale jen 100 poslanců. Pro novelu nehlasovali dokonce ani tři poslanci koaličního hnutí ANO.

Nemocenská sto procent? Středula se zaklínal Babišem, ten se k tomu nezná

Koronavirus

Maláčová nyní tvrdí, že 370 korun není dostatečných. „Ve čtvrtek jsme karanténu posunuli z 10 na 14 dnů, což rodinu finančně poznamená. Myslím, že 370 korun nestačí a měli bychom jít jinou cestou,“ vysvětlila ministryně ČSSD.

Výběr článků

Načítám