Hlavní obsah

Tisková konference o opatřeních vlády kvůli koronaviru

Novinky, ren, ber
Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek ráno se opět mimořádně sešla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli epidemii koronaviru. Ministři probírali další možná opatření kvůli šíření nákazy. Jednání začalo v 9 hodin, následnou tiskovou konferenci sledují Novinky živě.

Záznam: Tisková konference po jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

Už v průběhu jednání informovalo o dílčích změnách na svém webu ministerstvo zdravotnictví.

Zákaz maloobchodního prodeje se od pátku od 06:00 hodin nebude vztahovat například na zámečnictví či opravy, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Omezeny nebudou ani myčky automobilů. Od začátku měly výjimku například prodejny potravin, lékárny či drogerie. Obchody také budou povinně nabízet zákazníkům rukavice nebo sáčky na ruce.

Opět se tím tak mění opatření ze začátku týdne.

Od pátku se mohou otevřít další provozovny

Koronavirus

Na tiskové konferenci pak vláda informovala, že schválila ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kteří mají dítě do 13 let.

„S definitivní platností schválila vláda ve čtvrtek také ošetřovné pro OSVČ ve výši 424 korun denně,” uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. U zaměstnanců už to vláda a následně zákonodárci schválili dříve.

15 tisíc korun pro OSVČ

Ministryně financí Alena Schillerová také představila mimořádnou finanční podporu pro OSVČ postižené omezeními souvisejícími s koronavirem.

„Dohodli jsme se, že částkou 15 tisíc korun měsíčně podpoříme OSVČ, kterým jsem zavřeli provozovny nebo jim znemožnili podnikání v souvislosti s opatřením, které vláda zavedla. Chceme po té sérii opatření vytvořit další podporu pro lidi, kteří se ocitli mnohdy ze dne na den bez příjmu,“ řekla Schillerová.

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Koronavirus

Nechoďte na úřady

Vláda také rozhodla o tom, že lidé, kteří pobírají některé dávky, nebudou muset nově chodit na Úřad práce, aby doložili své příjmy a náklady na bydlení za první tři měsíce letošního roku, ale mohou žádat elektronicky. Cílem je minimalizovat osobní kontakt.

„Omezení papírování je v této složité době naprosto logický krok,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Návrh se týká primárně rodin, které pobírají přídavek na dítě. Vztahuje se ale také na ty, kteří čerpají příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči.

Vláda také připravuje kvůli epidemii novelu insolvenčního zákona, zahrne například úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení.

O epidemii bude ve čtvrtek prostřednictvím videokonference jednat také Ústřední krizový štáb. Ten by měl zasedat odpoledne a výstup očekáváme kolem 18 hodiny.

O náhradu škod kvůli nouzovému stavu nebude možné žádat

Koronavirus

V souvislosti s vládními opatřeními se už dříve objevila informace, že vláda změnila legislativní rámec opatření a lidé nebo firmy by tak neměli mít možnost žádat o náhradu škod, které jim způsobí opatření vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem.

Jak dlouho budou opatření trvat, zatím není jasné. Premiér dříve avizoval, že by některá z nich mohla být zrušena 12. dubna. Případná uvolnění budou ale záležet na počtu nárůstu nakažených.

Podle náměstka zdravotnictví a předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly se budou zákazy rušit odzadu, jako poslední by tak měly na řadu přijít školy. Stejně tak nebudou po Velikonocích povoleny ani hromadné akce. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsou v ohrožení i kulturní akce na léto.

Konec srocování na veřejnosti. Vojtěch nařídil maximálně dva lidi

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám