Hlavní obsah

Vláda chtěla zrušit zbývající covidová opatření, poslanci mají jiné priority

Stav pandemické pohotovosti měl podle vládou schváleného návrhu skončit v úterý 3. května a od středy už neměla žádná proticovidová opatření platit. Ovšem opatření zatím neskončí, protože poslanci bod nestihnou na aktuální mimořádné schůzi v úterý schválit, přednost dali jiným předlohám. Stav tak bude trvat do doby, než se k bodu zákonodárci dostanou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Až do doby, než to schválí Sněmovna, tak opatření budou nadále platit,“ potvrdil Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Konkrétně budou muset oproti přání ministra Válka lidé déle nosit respirátory ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Prodlouží se také možnost PCR testů zdarma, protože ukončením pandemické pohotovosti by je pojišťovny přestaly proplácet, výjimku by měli pouze lidé s žádankou od lékaře.

Ministerstvo řeší, jak se vlastně bude pro příspěvek 5000 korun posuzovat domácnost

Ekonomika

Jakob také odmítl, že by vládní strany, které mají v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu pochybily, když tento bod poslanci zařadili až téměř na konec programu, tedy za většinu konfliktních bodů, u nichž se očekávají ze strany opozičních stran mnohahodinové obstrukce.

Jde například o úplné zrušení EET, snížení plateb za státní pojištěnce, zpřísnění střetu zájmů či zavedení korespondenční volby.

Poslanci budou opět jednat v noci. Schillerová mluví o porušování zákoníku práce

Domácí

„Vládní poslanci jsou ti poslední, kdo by za to (prodloužení platnosti pohotovosti) mohli. Bohužel to projednání brzdí opozice obstrukcemi,“ míní.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám