Hlavní obsah

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úterní schůzce s opozicí chce vláda slyšet, zda platí dohoda, že Senát nevrátí poslancům pandemický zákon. Po jednání vlády to řekl v pondělí večer vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud by horní komora normu s úpravami vrátila, znamenalo by to podle něj nepříjemné překvapení. Hamáček vyloučil možnost, že by mohla vláda požádat o prodloužení nouzového stavu.

Jan Hamáček: Vypadá to, že senátoři pandemický zákon vrátíVideo: ČTK

 
Článek

„S velkým zaujetím sledujeme debatu v Senátu. Součástí dohody s opozicí bylo, že zákon projde i Senátem. Ukazuje se, že to neplatí. Senátoři vysílají signály, že jsou připraveni zákon vrátit. To nás nepříjemně překvapuje,“ řekl Hamáček.

Sněmovna schválila pandemický zákon

Domácí

Chce tak na úterní schůzce s opozicí slyšet, zda sjednaná dohoda platí. „Pokud by Senát vrátil pandemický zákon, byla by to komplikace. Nouzový stav totiž platí do vstoupení platnosti pandemického zákona, nejdéle ale do 27. února,“ dodal.

Senát má zákon projednávat ve středu. Případné úpravy by ale musela znovu projednat Sněmovna, a legislativní proces by tak byl delší.

V případě, že by Senát  zákon vrátil, Hamáček vyloučil, že by kabinet požádal o prodloužení nouzového stavu. „Využil by se zákon o veřejném zdraví,” naznačil.

Poslanci projednají rozpočet, na podobě pandemického zákona se dohodli

Domácí

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht v pondělí novinářům řekl, že Senát asi upraví pandemický zákon v návaznosti na verdikt Ústavního soudu tak,  aby obsahoval kompenzace za omezující opatření. Mezi senátory na tom podle něj panuje shoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám