Hlavní obsah

Vláda by mohla poslance přechytračit a nouzový stav vyhlásit sama

Právo, rsk

Pokud poslanci v úterý neprodlouží nouzový stav a ten 23. prosince skončí, mohla by jej vláda poté s časovým odstupem vyhlásit na třicet dní znovu. Ústavní zákon o bezpečnosti jí to umožňuje. Vláda by se tak vyhnula hlasování ve Sněmovně. Jenže podle Právem oslovených ústavních právníků by takový krok byl protiústavní, protože by účelově obcházel poslance.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na mimořádné schůzi k prodloužení nouzového stavu

Článek

V případě, že by kabinet nepřesvědčil poslance, aby nouzový stav opět prodloužili, byl by ukončen o půlnoci před Štědrým dnem. Objevily se ale spekulace, že by kabinet Sněmovnu mohl přechytračit tím, že by například hodinu po půlnoci 24. prosince nouzový stav znovu vyhlásil na 30 dní, k čemuž by už nepotřeboval souhlas většiny poslanců.

Babiš: 22. prosince požádáme o prodloužení nouzového stavu

Koronavirus

„V této situaci, kdy se epidemie zhoršuje a v zákonu o veřejném zdraví nemáme vhodné mechanismy ochrany, by neprodloužení nouzového stavu bylo nezodpovědné. Na druhou stranu, pokud by vláda znovu vyhlásila nouzový stav, byla by to protiústavní snaha o obcházení Sněmovny,“ řekl Právu odborník na ústavní právo Jan Wintr.

Podle něj si vláda vyhlášení nouzového stavu již vyčerpala v říjnu, kdy jej kabinet vyhlásil na 30 dní, jak mu to umožňuje zákon. Jeho další trvání od té doby vždy museli posvětit poslanci. Nynější situace podle Wintra se ale nezměnila tak radikálně, že by to vládu opravňovalo vyhlásit nový nouzový stav.

Podobného názoru je i profesor ústavního práva Jan Kysela, podle něhož nové vyhlášení nouzového stavu bez souhlasu poslanců by bylo jasným zneužitím ústavního zákona o bezpečnosti, i kdyby byl prostoj mezi dvěma nouzovými stavy několik dní.

„Netvrdím, že nouzový stav nelze znovu vyhlásit ze stejného důvodu, ostatně letos se tak kvůli pandemii již dvakrát stalo, musí to ale být opodstatněné. Musel by tedy být vidět na vývoji pandemie, například že dojde k prudkému zhoršení. Když je stav víceméně konstantní, tak by šlo jen o snahu vlády vymknout se Sněmovně,“ řekl Právu Kysela.

Stav nouze: pomohou vládě lidovci?

Domácí

„Nemůžu úplně soudit, jestli všechny úkony vláda přesvědčivě odůvodňuje. Pokud by to bylo jen na základě toho, co se objevuje v médiích, tak bych o tom měl pochybnosti. Čistě laicky je ale jasné, že nyní není nejvhodnější chvíle k ukončení nouzového stavu,“ dodal ústavní právník.

Reklama

Výběr článků

Načítám