Hlavní obsah

Ve středu zasedne vláda k mimořádnému jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda se ve středu mimořádně sejde, aby schválila návrh zákona o kurzarbeitu. Chce, aby zákon platil od l. listopadu, na konci října totiž přestanou fungovat programy na podporu zaměstnanosti Antivirus. Na tiskové konferenci to po pondělním jednání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, předseda vlády Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci po schůzi vlády.

Článek

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by v případě kurzarbeitu měl zaměstnavatel za zaměstnance, který bude doma, platit zdravotní a sociální pojištění. Stát by měl zaplatit za zaměstnance 50 až 70 procent čisté mzdy zaměstnance. Na výši ale ještě není podle Havlíčka shoda. Zaměstnanec by mohl zůstat doma až čtyři dny v týdnu.

„Principiálně jde o to, že připravíme zákon, který bude mít značnou dávku flexibility, aby byl formou vládních nařízení upraven na konkrétní situaci. A nepůjde jen o epidemie, ale i o například živelní katastrofy. Jednou provždy tak budeme mít pružný zákon, kdy vláda bude moci reagovat,” uvedl Havlíček.

Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám