Hlavní obsah

Vinaři z Moravské Nové Vsi to nevzdali. Víno pomůže obnově

Domy bez střech a víno teče proudem. Zdálo by se to nezodpovědné. Opak je pravdou. Sobotní otevřené sklepy v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku byly symbolickým vzkazem místních vinařů: Nevzdali jsme to, jedeme dál.

Foto: Milan Vojtek, Právo

„Neoveští“ vinaři v sobotu symbolicky spustili obnovu zeleně. Stromek křtili vínem. Vpravo Iva Tomanová.

Článek

Lokalitu vinných sklepů v obci červnové tornádo ušetřilo. Lidé, kteří se tam v sobotu vypravili, by podle sklepních uliček nepoznali, že jsou v obci postižené tornádem. Pokud předtím neprojeli zničeným centrem nebo se nedali do řeči s vinaři.

Nám to vzalo střechu. Máme taky další škody, zčásti i ve vinicích, ale jedeme dál
Iva Tomanová

„Nám to vzalo střechu. Máme taky další škody, zčásti i ve vinicích, ale jedeme dál,“ řekla Iva Tomanová. Kromě nalévání vína si spolu s dalšími vinaři našla čas, aby na kraji vinařské uličky Zátiší vysadili dva stromy.

„Jedeme dál“

Myšlenku výsadby nazvali symbolicky: Jedeme dál. „Tornádo zlikvidovalo v obci zeleň. Budeme potřebovat její obnovu a tímto ji symbolicky začínáme,“ dodala Tomanová.

Letecké záběry: Moravská Nová Ves dva a půl měsíce po tornádu a těsně po něm

Domácí

Navzdory spoustě starostí s obnovou vinařství a vinic si „neoveští“ vinaři našli čas na tradiční podzimní akci. Sklepů otevřeli tři desítky. Mnozí na ochutnávku pozvali své pomocníky z potornádových časů. Další lidé přijeli, aby ochutnali vína místních vinařů.

Pomoc, kterou teď potřebují

A také, aby si je koupili a nákupem jim pomohli se postavit znovu na nohy.

„Byl jsem tu po tornádu pomáhat. Ale nebudu se na to odvolávat. Přijel jsem ochutnat jejich vína a něco si odvézt domů. Stejně jako další si je koupím. To je pomoc, kterou teď potřebují,“ řekl muž, který se do obce vrátil podívat se po letní pomoci.

Nářek krávy napíchnuté na stromě. Děti stále zpracovávají hrůzy tornáda

Domácí

„Máme jim co nabídnout. Letošní rok se do paměti zapíše tornádem. Ale taky vynikajícími víny, zatím to vypadá na mimořádný ročník,“ připomněl vinař Jiří Frýdek.

„U nás šla po tornádu k zemi hospodářská budova. Měli jsme tam zaparkovanou techniku a další vybavení. Když začali mistři rozebírat střechu, řekli, že tornádo ji celou posunulo o dvacet centimetrů. Muselo střechu asi nazvednout a posadit vedle,“ říká Frýdek.

O stroje naštěstí nepřišli, živel ale poškodil sloupky ve vinicích. Krupobití, které následovalo, poznamenalo část odrůdy. Vinař vzpomíná na dobrovolníky, kteří přijeli pomoci, zaslouží si velké díky.

Kdy se vzpamatujeme z tornáda? Možná za rok, říká muž z Hrušek

Domácí

A cení si vstřícnosti úřadů. Za zničený majetek dostane náhradu necelých tři sta tisíc korun, investovat ale musí asi 1,3 milionu korun, aby nový objekt splnil všechna kritéria. „Postavím nejnutnější a postupně dokončíme zbytek. Třeba dlažba zatím počká,“ říká.

Přišli o domy, víno zachránili

„Tornádo nám zničilo všechny domy. Tetě, babičce i nám. A taky vinařství. Báli jsme se, že vysoké teploty navíc ohrozí uskladněná vína, alespoň ta jsme zachránili. Poškozené jsme měli i vinice,“ říká Jan Ježek z rodinného vinařství, které patří k nejvíce zasaženým.

Čtvrt roku po tornádu: pořád moc práce

Domácí

Do vinobraní zvládli nejnutnější opravy, tak si uvolnili ruce k tomu, aby se postarali o úrodu hroznů. „Práce na nápravě škod máme ještě hodně. Jsme zhruba v polovině,“ dodal mladý muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám