Hlavní obsah

Vidím pána sedět v parku. Češi zbytečně zahlcují tísňové linky bizarními telefonáty

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po omezení volného pohybu osob se policisté a strážníci setkávají s někdy až bizarními oznámeními od občanů. Pražská městská policie proto už vyzvala lidi, aby zbytečně nezatěžovali její tísňovou linku podobnými hlášeními, že někdo například sedí v parku.

Foto: Policie ČR

Operační středisko. Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenali jsme až několikanásobně zvýšený počet dotazů a oznámení v souvislosti s usneseními vlády,“ řekla Právu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. „Vidím pána sedět na lavičce v parku, vidím ženu s dětmi procházet se podél řeky,“ byla podle Seifertové typická oznámení.

Hlášení i dotazy na jinak běžné události zpravidla pramenily z neporozumění opatřením, která vláda v posledních dnech přijímala v poměrně rychlém sledu.

Prymula pro Právo: Bude-li se karanténa obcházet, přijde na řadu úplný zákaz vycházení

Koronavirus

„Chápeme obavy veřejnosti, je správné, že lidé myslí nejen na ochranu svoji, ale i ostatních, přesto apelujeme na zdravý selský rozum. Tísňové linky i nadále mají primárně sloužit k pomoci bezprostředně ohroženým lidem nebo k oznámení protiprávního jednání,“ apeluje Seifertová.

Přesto operátoři linky občanům trpělivě vysvětlují, jak se to s omezeními ve skutečnosti má, tedy že například chodit do parku či do přírody je možné.

Nekuřte pohromadě

S podobnými telefonáty se setkává i státní policie, i když jde spíš o jednotky případů. Od jednoho „bdělého“ občana přišlo oznámení, že se před budovou jedné firmy scházejí na „kouřovou“ přestávku zaměstnanci ve větším počtu.

„Zajeli jsme tam. Kolegové jim vysvětlili, respektive jejich vedoucímu, že v současné situaci není úplně vhodné se takto shromažďovat, protože by se při osobním styku mohli nakazit,“ popsal Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Se strážci zákona prý obecně lidé nyní spolupracují. „Snažíme se jim domlouvat. Doposud se všichni nechali poučit a přislíbili, že zavedou nějaká opatření,“ dodal Daněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám