Hlavní obsah

Věznice, v níž si trest odpykává Rath, zvýšila stupeň zabezpečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitelství vězeňské služby v minulých dnech změnilo status teplické věznice, kde si odpykává sedmiletý trest exhejtman David Rath. Nově jde o vězení s vysokým stupněm zabezpečení, zjistil server iRozhlas. Rath se tak nebude muset stěhovat. Právě do věznice s tímto stupněm zabezpečení byl Rath odsouzen, nastoupil však do Teplic, které měly pouze střední stupeň zabezpečení. Soud mu přitom určil nástup do pražské Ruzyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Krajský soud začal projednávat takzvanou druhou větev korupční kauzy bývalého hejtmana Středočeského kraje. Na snímku obžalovaný David Rath.

Článek

Když iRozhlas.cz zjistil, že Rath pobývá v nepatřičné věznici, její vedení tvrdilo, že mu podmínky vysokého stupně zabezpečení simuluje a vše je v pořádku. Na začátku týdne ovšem Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem odtajnilo závěry své listopadové kontroly.

Vězeňská služba tvrdí, že změna s Rathovým případem nesouvisí. Podle mluvčí VS Petry Kučerové nejsou obdobné změny výjimečné, loni se proměnila desítka věznic, dodala.

"Došlo k tomu v rámci průběžných a systémových změn v souvislosti se změnami ve struktuře a vývojem počtu vězeňské populace," sdělila serveru mluvčí.

Rath měl vzhledem k délce trestu skončit ve věznici s ostrahou s takzvaným vysokým stupněm zabezpečení, jenže si v září vybral Teplice navzdory tomu, že v té době měla tamní věznice pouze střední režim. Soud mu přitom jako nástupní žalář určil pražskou Ruzyni.

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Domácí

Krajský státní zástupce Radim Kadlček v úterý informoval, že dozorová prověrka v teplické vazební věznici loni 11. listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nějž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Odhalila i pochybení v umístění vězně.

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ve středu označil výsledky kontroly za "pseudokauzu" a "blamáž". "Odsouzený Rath není v žádném případě VIP vězněm, kterému by ředitel věznice nadržoval," prohlásil tehdy.

Řediteli vězeňské služby vadí, že státní zastupitelství mluví do podmínek věznění Ratha

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám