Hlavní obsah

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Právo, rav

Odsouzený někdejší středočeský hejtman David Rath přišel o svou zdravotní matraci, o kterou si požádal v rámci výkonu sedmiletého trestu ve věznici v Teplicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

Možný nestandardní postup Vězeňské služby ČR vůči odsouzenému politikovi zkoumali podle serveru Česká justice už v listopadu státní zástupci. A jak v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT potvrdila šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová, zjistili pochybení dozorců v teplické věznici.

Podle informací Práva si Rath v rámci odpykávání trestu v Teplicích požádal místo o stávající erární matraci o lepší, zdravotní, a to s odkazem na problémy se zády. A tamní ředitel věznice Petr Blažek mu ji povolil s tím, že Rath následně dodá písemné potvrzení od lékaře, že tuto zdravotní pomůcku skutečně potřebuje.

Rath vysoudil omluvu státního zastupitelství

Krimi

„Zdravotní matraci měl doktor Rath na výslovné doporučení od lékaře specialisty,“ řekl k tomu jeden z obhájců odsouzeného Adam Černý.

Než ale ředitel lékařské dobrozdání obdržel, proběhla ve věznici kontrola státního zastupitelství, která konstatovala pochybení v podobě údajně nadstandardních výhod ve prospěch Ratha.

Směl nosit džíny na kroužky

Kromě zmíněné matrace šlo podle České justice také o to, že odsouzený bývalý poslanec či exministr zdravotnictví za ČSSD mohl za mřížemi nosit místo vězeňského mundúru džíny.

Podle zjištění Práva měl skutečně Rath povoleno nosit civilní oblečení na zájmové aktivity, které ve věznici má, tedy na různé kroužky.

Rath má dostat zpět podíly v nemovitostech a část zabavených peněz

Krimi

„Mohu potvrdit, že státní zástupce pověřený touto agendou vykonal v teplické věznici prověrku ve smyslu toho, zda Vězeňská služba dodržuje právní předpisy i ve vztahu k odsouzenému doktoru Davidu Rathovi, a shledal tam pochybení,“ uvedla v ČT Bradáčová. Výsledky kontroly nechtěla komentovat, protože se přijímají další opatření. Podle informací Práva mezi tato opatření patřilo právě zabavení dotčené zdravotní matrace.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) si chce o případu vyžádat zprávu od ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Podle informací Benešové byla ve věznici Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "Vyžádám si přímo zprávu, protože já mám jiné informace, že tam vlítl GIBS, a ten tam začal zkoumat, jestli tam není vybourané okno dokonce v cele pana Ratha, jestli si z toho neudělal pokojíček," řekla v neděli ČT ministryně. Dodala, že takové jednání jí přijde už trochu "za hranou."

„Kontrolu z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem můžeme potvrdit, nicméně vzhledem k tomu, že z této kontroly ředitel věznice zatím neobdržel žádnou oficiální písemnou zprávu, přijde nám nestandardní, že dříve než vedení věznice mají informace o kontrole média. Než obdržíme oficiální zápis, nemůžeme se k této věci relevantně vyjádřit,“ sdělila Právu mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Pokud dozorový státní zástupce shledá pochybení, které by mohlo naplnit znaky skutkové podstaty trestného činu, ať už maření výkonu úředního rozhodnutí, nebo zneužití pravomoci úřední osoby, předá poznatek trestnímu specialistovi, který je situaci povinen prověřit, dodala vrchní státní zástupkyně.

Rath převezl novináře. Za mříže nenastoupil v Ruzyni, ale v Teplicích

Krimi

A podle informací Práva dva státní zástupci, kteří kontrolu vykonali, vedení teplické věznice sdělili, že povolení Rathovi používat zdravotní matraci vyhodnotili spolu s dalšími neupřesněnými pochybeními jako možné zmíněné dva trestné činy.

Odvolací Vrchní soud v Praze letos v červnu po dlouhém a složitém procesu pravomocně uznal Ratha vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu uložený trest z 8,5 roku na sedm let a zprostil jej obžaloby ze čtyř dalších skutků. Rath v říjnu nastoupil do vězení v Teplicích.

Reklama

Související články

Rath vysoudil omluvu státního zastupitelství

Krajské státní zastupitelství v Praze (KSZ) se má veřejně omluvit odsouzenému bývalému hejtmanovi Davidovi Rathovi za mediální výroky žalobce Petra Jiráta. Ten...

Výběr článků

Načítám