Hlavní obsah

Velká ostuda, kabaret a politická porážka ANO, komentuje opozice středeční jednání Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční strany se po středečním jednání Sněmovny obuly do hnutí ANO, že nezvládlo schůzi, na které se mělo hlasovat o důvěře Babišově vládě. ODS mluví o politické porážce vítěze voleb, ČSSD o velké ostudě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) během středečního jednání Sněmovny o vyjádření důvěry jeho vládě

Článek

„Je to velká politická porážka vítěze voleb. Po třech měsících jsme na začátku,“ prohlásil na večerním tiskovém brífinku šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Předseda ODS Petr Fiala k tomu dodal, že základní příčinou zmatku ve Sněmovně je domluva prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO), že lze domluvit vládu bez většiny v dolní komoře. To podle Fialy nelze.

„Zažili jsme velkou ostudu. Jsem ve Sněmovně třetí funkční období a nezažil jsem, že by se důvěra nebo nedůvěra neprohlasovala v den, kdy se žádalo,“ konstatoval předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Poslanec Jan Birke (ČSSD) uvedl, že schůze byla nepřipravená a taková situace nastává jednou za deset let. Podotkl, že ANO má neprofesionální přístup.

Připomínalo to spíše kabaret
Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že to, co se ve středu dělo ve Sněmovně, bylo zbytečné. „Celá situace se zbytečně vyhrotila, připomínalo to spíše kabaret,“ zhodnotil.

Sněmovna měla ve středu hlasovat, zda vyjádří důvěru menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Schůze byla ale nakonec přerušena kvůli schůzi mandátového a imunitního výboru ke kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Vondráček: Věcné jednání nebylo možné

Předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO večer na tiskové konferenci zdůraznil, že mandátový a imunitní výbor měl zasedat deset minut po skončení schůze.

„Na základě toho se začaly šířit různé informace a ve zjitřené atmosféře si poslanecké kluby začaly brát přestávky. Věcná jednání o programu a důvěře vládě nebyla možná,” zdůvodnil, proč ANO hlasovalo pro přerušení jednání.

Výběr článků

Načítám