Hlavní obsah

Vedení komunistů dalo Filipovi zelenou ukončit toleranci vlády

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Komunistům došla trpělivost s podporou menšinové vlády Andreje Babiše a jsou připraveni ukončit toleranční smlouvu, kterou uzavřela strana s hnutím ANO. Členové širšího vedení strany, ústředního výboru, proto dali v úterý předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi mandát k tomu, aby se ve středu sešel s Babišem k tzv. dohodovacímu řízení, na jehož konci může být konec podpory.

Foto: Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Právě Filip se před Velikonocemi obrátil na zhruba devadesátku členů ústředního výboru s otázkou, zda souhlasí s ukončením dohody o toleranci vlády.

„Většinově jsem od ústředního výboru strany dostal mandát k tomu, abych toleranci vypověděl, pokud se nesplní podmínky, které jsme pro toleranci vládě dali,“ řekl Právu Filip. „Dohodovací řízení může skončit vypovězením smlouvy,“ dodal.

Komunisté během Velikonoc rozhodnou o další toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD

Domácí

Podle něj vláda zatím nijak nereagovala na požadavky týkající se vytvoření banky v rukou státu, sloučení dvou zdravotních pojišťoven – vojenské a vnitra či změny zákoníku práce, podle níž by bylo uzákoněno pět týdnů dovolené. Návrh zákona přitom komunisté předložili už v říjnu 2018, ale dosud nebyl schválen. Dalším bodem patentu je i navrácení vodohospodářských soustav do rukou státu, obcí nebo krajů.

Miliardy pro armádu poslední kapkou

Filip připustil, že poslední kapkou bylo navrácení zbylých pěti miliard korun z vládní rozpočtové rezervy armádě, což ministři schválili minulý týden. Právě odebrání deseti miliard korun bylo podmínkou komunistů pro jejich podporu návrhu státního rozpočtu na letošní rok.

Komunisté hrozí, že vládu přestanou tolerovat

Domácí

Někteří členové stranického vedení se rovněž shodují v tom, že vláda ignorovala jejich požadavky týkající se otevření škol a změny uzávěry pohybu mezi okresy na kraje, které poslanci dali jako podmínku pro poslední prodloužení stavu nouze 26. března.

Někteří přitom tvrdí, že vypovězení tolerančního patentu neznamená, že by KSČM chtěla ve Sněmovně iniciovat hlasování o nedůvěře vládě, nebo že by se její poslanci připojili k takovému opozičnímu návrhu. Většina opozice se totiž obává toho, že by prezident Miloš Zeman mohl jmenovat úřednickou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám