Hlavní obsah

Komunisté během Velikonoc rozhodnou o další toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O další toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD bude do úterý 6. dubna na dálku hlasovat Ústřední výbor KSČM. Novinářům to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Současně čtvrteční zasedání širšího vedení strany pověřilo Filipa a další členy předsednictva dohodovacím jednáním se zástupci ANO. Hnutí podle Filipa neplní část z bodů toleranční dohody, na které se dohodlo s KSČM před třemi lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Komunistická strana ztácí důvěru ve schopnost hnutí ANO splnit dohodu, kterou jsme uzavřeli,” sdělil Filip.

„Než druhému dáte rozvodové papíry, je slušnost si ještě promluvit," uvedl ke krokům vedení poslanec Jiří Dolejš.

Komunisté hrozí, že vládu přestanou tolerovat

Domácí

Hnutí podle komunistů neplní část z bodů toleranční dohody, na které se dohodlo se stranou před třemi lety. „I když byly učiněny kroky, které se týkají ústavní ochrany vody, tak to zatím není prioritou vlády. Neplní se také zabránění růstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů,“ uvedl Filip.

„Jsme nespokojeni také s tím, jak se vyvíjí jednání o pětitýdenní dovolené,” dodal. Ve Sněmovně totiž leží zákon před třetím čtení, poslanci se zatím k jeho projednání ale nedostali.

Komunisté podpoří nouzový stav do 11. dubna, chtějí ale otevřít okresy

Domácí

Nelíbí se jim ani, že vláda nedodržela podmínky, na základě kterých komunisté v únoru podporovali prodloužení nouzového stavu. „Plní se naopak trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů a ochrana přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou,“ shrnul Filip.

„Vyplývá z toho, že dohadovací řízení může skončit tím, že končíme dohodu o toleranci,” dodal. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) by mohl předseda komunistů jednat 7. dubna ve Sněmovně.

Výkonný výbor ve čtvrtek podle informací ČTK také rozhodl, že na 17. dubna svolá zasedání Ústředního výboru do Nymburka. Na zasedání se bude hlasovat i o změnách ve vedení KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám