Hlavní obsah

Válek: Pokud poslanci nezvrátí senátní veto, požádám o nouzový stav na 14 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že Poslanecká sněmovna přehlasuje senátní veto novely pandemického zákona. Kdyby se tak nestalo, hodlá vládu žádat o vyhlášení nouzového stavu na 14 dní, aby i nadále mohla platit potřebná protiepidemická opatření.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na schůzi Sněmovny k vládní novele pandemického zákona

Článek

Válek v pátek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.

Senát ve čtvrtek zamítl hojně kritizovanou novelu pandemického zákona, která do horní komory parlamentu zamířila po zhruba 35hodinové diskusi poslanců. Sněmovní projednávání předlohy provázely obstrukce ze strany opozičního hnutí SPD, ale také demonstrace odpůrců novely z řad veřejnosti.

Prostě to přehlasujeme. Vládní poslanci pandemickou novelu měnit nebudou

Domácí

Dlouhé obstrukce se dají očekávat i nyní, když se novela vrátila poslancům, kteří senátní veto pravděpodobně na některém z příštích jednání přehlasují a novelu tak pošlou i přes nesouhlas Senátu k podpisu prezidentovi.

Vyslyšet kritiky? Nemožné, tvrdí Válek

Upravit zákon podle námitek senátorů nebo jen prodloužit platnost jeho současného znění i po 28. únoru podle Válka v podstatě nejde. „Pandemický zákon vedl k tomu, že byla vydávána opatření v rozporu se zákonem,” řekl ministr.

Novelizace podle něj jen zákon uvedla do souladu s výtkami správních soudů. „Nemůžu chtít prodloužit platnost zákona, o kterém vím, že je špatný a podle kterého by byla vydávána opatření, která by nebyla v souladu se zákonem,” řekl.

Vládní strany mají v dolní komoře většinu 108 hlasů, tudíž je velká šance, že se podaří veto senátorů přehlasovat. V opačném případě Válek hodlá požádat o vyhlášení nouzového stavu na 14 dní, tak aby mohla dát platit opatření, která by jinak po konci účinnosti (28. února) aktuálně platného pandemického zákona nemohla platit.

„Legislativní zmetek.“ Senátoři odmítli pandemický zákon

Domácí

Podle Válka je totiž nutné udržet v platnosti opatření týkající se sociálních a zdravotnických zařízení s ohledem na šíření varianty omikron ve zranitelných seniorních skupinách populace.

Nouzový stav by se vrátil v době, kdy vláda premiéra Petra Fialy (ODS) masivně rozvolňuje a ruší protiepidemická opatření. Od čtvrtka již nejsou potřeba certifikáty pro vstup do restaurací či na nejrůznější hromadné akce. Limit akcí se taktéž bude výrazně navyšovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám