Hlavní obsah

Válek naznačil zmražení plateb za státní pojištěnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nepřímo potvrdil, že vláda zruší navýšení plateb za státní pojištěnce, které schválila předchozí vláda. V úterý to uvedl na Twitteru.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ napsal Válek.

O možnosti, že by vláda mohla zmrazit platby za státní pojištěnce na loňské úrovni, i když se od ledna měly zvýšit, se již dříve mluvilo. Zdravotnické odbory i kvůli tomu od dnešní půlnoci vstupují do stávkové pohotovosti.

„Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce. Je to skutečně pohotovost na protest proti záměru vlády snížit finanční prostředky na zajištění zdravotnictví a dalších veřejných služeb a veřejné správy,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Minulá vláda rozhodla o jejich navýšení o 200 korun na 1960 korun od letošního ledna.

Odbory upozorňují na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty a že podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se už druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením.

Ministerstvo tlačí na propouštění z hygien kvůli úsporám. Odbory ve stávkové pohotovosti

Domácí

Tímto opatřením, které by platilo od dubna, by podle České televize stát letos ušetřil 10,8 miliardy korun. Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, nezaměstnané nebo vězně.

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP už oznámila, že případný vyšší schodek po snížení plateb za státní pojištěnce chce pokrýt z rezerv. Očekává i vyšší výběr pojistného díky růstu ekonomiky.

„VZP si nejprve zpracuje modely možného vývoje na straně příjmů. Zde se například s velkou pravděpodobností pozitivně projeví i očekávatelný příznivý vývoj ekonomiky, který může případně zmrazení platby za státní pojištěnce zčásti kompenzovat," uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Stanjura odevzdal vládě návrh rozpočtu. Schodek má klesnout na 280 miliard korun

Ekonomika

Šéf lékařské komory Milan Kubek na dotaz ČTK označil rozhodnutí vlády za bezprecedentní, podle něj k takovému kroku dosud žádný kabinet nepřistoupil. Podle Kubka je to políček do tváře zdravotníkům, kteří prokázali obrovské nasazení během epidemie covidu v posledních dvou letech. „Pokud tedy dojde ke snížení platby za státního pojištěnce, tak z pohledu státního rozpočtu to bude nepatrné zalátání dírky, ale z pohledu systému veřejného zdravotního pojištění to bude obrovská díra," řekl ČTK.

Připomněl, že úhrady pojišťoven zdravotnickým zařízením se řídí úhradovou vyhláškou, která s navýšením prostředků počítala. „Zdravotnictví není perpetuum mobile a ty peníze se jen tak nevytisknou. Když budou pojišťovny chtít dostát svým závazkům, tak se budou muset zadlužit," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám