Hlavní obsah

Ministerstvo tlačí na propouštění z hygien kvůli úsporám. Odbory ve stávkové pohotovosti

Ač resort zdravotnictví v pátek popřel, že by uložil krajským hygienám propouštět, nyní se potvrdila dřívější informace Práva, že se kroku zřejmě nevyhnou kvůli nařízeným škrtům v rozpočtech. O těch v pondělí informovala šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Článek

„V každém resortu probíhají jednání o rozpočtu a každý z nich diskutuje, kde a jak ušetřit. Zaměstnance hygien ale propouštět nechceme,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Hygieny se dál bojí propouštění. Hrozí jim škrty

Domácí

Žitníková však nyní s odkazem na zdroje z hygienických stanic řekla, že vláda plánuje uspořit v hygienické službě v letošním roce 95 milionů korun. Zrušit by se mělo 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie covidu počty míst na stanicích zvyšovaly.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek tuto informaci popřelo, podle Žitníkové ji ale v pondělí na on-line poradě s řediteli krajských hygienických služeb nevyvrátilo.

Také z toho důvodu vstupují o úterní půlnoci odbory do stávkové pohotovosti. Dále jim vadí možné zmrazení plateb za státní pojištěnce na loňské úrovni.

Válek naznačil zmražení plateb za státní pojištěnce

Domácí

Už v pátek podle Žitníkové ředitelé krajských hygienických stanic dostali e-mail s počtem pracovníků, které mají propustit. Do pondělí měli podle Žitníkové nahlásit, kolik pracovníků odejde podle služebního zákona a kolik podle zákoníku práce.

Žitníková: Není to za epidemiologické situace normální

Žitníková uvedla, že částečně jsou tato místa neobsazená, některé stanice ale už pracovníky přijaly a uzavřely s nimi smlouvy na dobu neurčitou.

„To není za této epidemiologické situace normální, hygieny potřebujeme,“ řekla Žitníková.

Kdy se rozvolní zbývající opatření? Vláda sleduje 21 kritérií

Domácí

Hygienici podle ní pracují o víkendech, dělají přesčasy a kvůli epidemii covidu jsou pod velkým stresem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám