Hlavní obsah

Válek chce ponechat jeden PCR test měsíčně zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé by mohli mít hrazen ze zdravotního pojištění jeden preventivní PCR test měsíčně. Se zdravotními pojišťovnami o tom chce jednat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podmiňuje to však schválením pandemického zákona. O něm by Sněmovna měla hlasovat v pátek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Ministerstvo avizovalo, že proplácení preventivních testů by mělo skončit od 1. března. V současné době jsou zdarma se žádankou od lékaře nebo hygieny. Až pět měsíčně navíc mají k dispozici očkovaní a děti.

„Já bych rád, abychom se domluvili s pojišťovnami třeba na nějakém jednom testu měsíčně, který by byl nějakým způsobem hrazený,” řekl Válek. Testy, na které pošle lékař či hygienická stanice, budou dál zdarma.

Hrazené preventivní PCR testy končí

Domácí

Zdůvodněním preventivních testů zdarma je podle Válka závažná epidemiologická situace, která ale skončí zároveň se zrušením opatření zřejmě v polovině března. Ministr také podotkl, že reálná cena PCR testu se proti 800 korunám, které za něj v současné době pojišťovny platí, snížila.

Loni stálo zdravotní pojišťovny testování podle ministra 55 miliard korun.

O konci preventivního testování hovořil tento týden Válkův náměstek Josef Pavlovic (Piráti). Preventivní testování bylo zavedeno loni na jaře. Od listopadu na ně měli nárok zdarma očkovaní a lidé mladší 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám