Hlavní obsah

Hrazené preventivní PCR testy končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S březnem by měly skončit hrazené preventivní PCR testy na covid. V úterý to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Doposud mají pět testů měsíčně hrazeno ze zdravotního pojištění lidé, kteří podstoupili očkování proti covid-19, děti a ti, kteří se nemohou nechat očkovat.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bude současný epidemiologický vývoj pokračovat, tak je vysoce pravděpodobné, že mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví k proplácení preventivních testů bude ukončeno 28. února,” sdělil ČTK Pavlovic.

Testování PCR testy by mělo pokračovat na základě indikace lékařem či hygienou. Lidé si pochopitelně budou moci testy i nadále zaplatit.

V lékárnách budou i nadále volně prodejné antigenní testy, které jsou rychlé na vyhodnocení, ale méně přesné.

Školy mají za sebou poslední hromadné testování na covid

Věda a školy

Již v průběhu února skončí povinné testování ve školách a v zaměstnání, které bylo zavedeno v souvislosti s šířením vysoce nakažlivé varianty omikron. Vrchol této vlny epidemie má již podle všeho ČR za sebou a počty nově odhalených případů začínají klesat.

Za pondělí bylo provedeno 62 997 PCR testů a potvrzeno 19 459 případů nákazy.

Letos v lednu a únoru bylo prováděno i přes 120 000 PCR testů denně. Rekord byl zaznamenán 28. ledna, kdy bylo provedeno 156 554 PCR testů.

Preventivní testování bylo zavedeno loni na jaře. Od listopadu na ně měli nárok zdarma očkovaní a lidé mladší 18 let.

Anketa

Souhlasíte se zrušením preventivních PCR testů?
Ano
33,7 %
Ne
66,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19169 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám