Hlavní obsah

Valachová: Musíme využít zlepšující se situace a vrátit děti do škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřiny Valachové by měla vláda využít toho, že se v Česku zlepšuje epidemiologická situace. Do lavic by se tak mělo začít vracet co nejvíce studentů. Zavřené školy totiž způsobují nerovnost mezi dětmi a dopadají na jejich psychiku. Negativně také ovlivní ekonomiku státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

Článek

„Měli bychom využít toho, že se situace evidentně zlepšuje. Děti by měly být v lavicích, obnovit by se měly mateřské školky a dětské skupiny. Skončit by se mělo také s rotační výukou na prvním stupni základních škol. A do lavic by se mělo vrátit co nejvíce dětí ze základních a středních škol,“ sdělila Novinkám Valachová.

Valachová: Závěrečné ročníky je třeba pustit do škol, radši se soustřeďme na pracoviště

Koronavirus

„Byla bych ráda, kdyby se obnovila výuka pro co nejvíce studentů nejpozději na začátku května,“ doplnila. Po roce výpadku si podle ní nemůže Česko dovolit výuku v co největším měřítku neobnovit.

Čím déle pak zůstanou školy zavřené, tím větší dopad to bude mít. Podle exministryně by se tak mohlo časem stát, že by se distanční výuka začala brát jako normální součást života.

„Tohle je asi to nejhorší, co by se nám mohlo stát,“ upozornila.

Školy zůstávají stále zavřené, vláda ale zvažuje otevření obchodů

Domácí

Zavřené školy pak také prohlubují nerovnost mezi dětmi, dopadá to i na jejich psychiku. A ovlivní to i hospodářství a ekonomiku státu.

Otevření obchodů?  

Ve čtvrtek pak vláda schválila otevření obchodů a služeb od 3. května s podmínkou, že v Česku bude průměr 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Za stejných podmínek by se pak měli v rotační formě vracet do škol žáci druhých stupňů základních škol.

Od pondělí 26. dubna se pak také v některých okresech otevřou mateřské školky pro všechny žáky.

Arenberger: Obchody se otevřou nejpozději 3. května

Domácí

„Vláda hledá rovnováhu. Tady to ale o rovnováze není. Jedná se o právo na vzdělání. Není možné upřednostnit cokoli před školami,“ sdělila k tomu Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám