Hlavní obsah

Vakcíny si mohla nafasovat každá městská část, odmítl „předbíhání” starosta Prahy 7

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský (Praha Sobě) odmítl, že by v rámci očkování seniorů přes praktické lékaře obcházel systém rozdělování vakcín v metropoli. Poskytnutí vakcíny praktickým lékařům podle něj povolil krajský koordinátor. Stejné možnosti obstarání vakcíny prý měly všechny městské části. Reagoval tak na úterní kritiku od svého protějšku z osmé městské části Ondřeje Grose (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Článek

Gros v úterý poslal primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) a vedení hlavního města otevřený dopis, v němž rozdělování vakcín v metropoli nazval chaosem a „zákonem džungle, kdo si co urve”.

Konkrétně si stěžoval na to, že Praha 8 nemůže očkovat, protože již týden čeká na přiznání statutu očkovacího centra v tamním Gerontologickém centru. Následně starosta Prahy 8 v rozhovoru pro Novinky kritizoval Čižinského a Prahu 7, která i přes chybějící registrované očkovací centrum vakcíny má a seniory očkují tamní praktičtí lékaři. Gros to považuje za nespravedlivé a označil to za obcházení systému.

Starosta Prahy 8: Chybí koordinace, v Praze si každý očkuje, jak chce

Domácí

„Kritice od pana starosty nerozumím, protože oba jsme, alespoň předpokládám, absolvovali stejné hovory s panem primátorem a radní Johnovou. Na nich zaznělo, jaký bude postup a jak je možné se k vakcíně dostat. My jsme toho okamžitě využili,” řekl Novinkám Čižinský s tím, že o vakcínu pro své seniory mohly městské části požádat i bez toho, aby měly nějaké registrované očkovací místo.

Podle Čižinského si mohla každá městská část požádat o přidělení vakcín prostřednictvím krajského koordinátora pro očkování. „Po schválení krajským koordinátorem je možné, aby zdravotnické zařízení, v našem případě poliklinika, o vakcíny požádalo. Já jsem se ještě doptal, jestli je možné, aby toto zařízení vakcínu následně předalo praktickým lékařům a krajský koordinátor řekl, že to možné je,” osvětlil Čižinský, jak se vakcína dostala k praktikům.

Možnost měly všechny městské části

Odmítl tak, že by jeho městská část obcházela systém a nebo byla při rozdělování vakcín protežována kvůli tomu, že zástupci Prahy Sobě sedí i ve vedení metropole. „Činíme to, o čem všichni slyšeli,” uzavřel.

Některé jiné městské části si domluvily spolupráci s nemocnicemi a své seniory očkují tam. V případě Prahy 7 se Grosovi nelíbilo ani to, že se bude očkovat na radnici. „Starosta Prahy 1 nabízel pomoc s očkováním přes Nemocnici Na Františku. Než domluvil, tak jsem mu napsal email, on se mi ozval a ve čtvrtek proběhne očkování našich seniorů u nás v sále na radnici,” vysvětlil Čižinský, jak to vzniklo.

„Je to jen o aktivitě, rychlosti a o tom, že člověk chce skutečně něco pro ty seniory udělat,” uzavřel starosta Prahy 7.

Dzurilla: Nebýt problému se SMS, registrace by běžely dobře

Koronavirus

V Česku se v současnosti očkují zdravotníci, senioři v sociálních zařízeních, tamní pracovníci a od 15. ledna také lidé starší 80 let. Obecným problémem je však nedostatek vakcín, kterých je do Česka dodáváno stále málo. Centrální registrační systém na očkování měl být pro zbytek veřejnosti otevřen na začátku února, premiér Andrej Babiš (ANO) ale tento start zatím odložil na neurčito.

V současnosti se v tuzemsku očkuje zejména vakcínou od společností Pfizer/BioNTech. Děje se tak hlavně v nemocnicích a očkovacích centrech, protože látku je náročné skladovat, musí být uchovávána při teplotě - 70 stupňů. Po naředění pak musí být v krátké době aplikována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám